Kiseiju (Parasyte) – A jobb kezem a legjobb barátom…

parasyteEredetileg nem akartam írni erről a 1990-től 1995-ig futó, 10 kötetes, díjnyertes (Kodansha általános manga ’93-ban és Seiun sci-fi ’96-ban) mangáról, de mióta nemrég befejeztem, egyre csak azon kuncogok magamban, hogy milyen jó kis alcím lenne neki a fenti. Teljesen korrekt amúgy, hiszen a Parasyte esetében ez igenis lényegi elem, másrészt nagyon félrevezető is. Rögtön egy sikamlós ecchi-re asszociál belőle az ember. Láttunk, olvastunk is már ilyeneket, hogy “nem odaillő dolog”, idegen lény került a főszereplő tinédzser fiú valamely testrészébe. Pl. a heréjébe mondjuk az Oretama (My balls) esetében. Itt pedig a jobb kezébe.

Szóval nem, ez egyáltalán nem ecchi (bár van kettő db. leheletnyi szexjelenet – az egyik közös megegyezéssel a másik pedig a nélkül). És nem akartam róla írni, mert nem késztetett rá semelyik porcikájával sem igazán. Az ábrázolás, a rajz elég lelombozóan gyenge, amatőr hatású, kidolgozatlan, hátterek nélküli, elnagyolt stb.  a kezdeteknél és bár később folyamatosan javulgat picit, de nem erről lesz emlékezetes a manga. Pontszámban a látványra még az átlagost sem adnám meg. Sokkal jobbak, szebbek, ötletesebbek vannak horrorban, gore-ban, különleges lényekben is. Azért hozzá lehet szokni. Amatőr képregényrajzoló-palántáknak pedig különösen jó példa lehet ez és a sok hasonszőrű: megengedem-magamnak-hogy-sokszor-amatőr-hatású-rajzokat-használjak alkotó munkája. Tessék: nem kell rajzművésznek lenni hozzá, hogy kelendő és sikeres portékát teremtsünk!

A Parasyte iskolai élet háttérrel üzemel és van egy kis romantika, sőt majdhogynem hárem beütése is, de hál’ istennek nem school-life baromkodás. A sci-fi díj ellenére ezen összetevőjét nem mondanám túl erősnek, ahogy a sztori sem az különösebben. De azért egész jól elüzemelget. Annak ellenére, hogy néha kicsit belassul, nincs rétestásztára nyújtva, korrekt a tempó, néha pedig igazán sodró és izgalmas.  A főbb karakterek közül meglepően sokan fejlődnek (bár én nem vagyok karakterfejlődés-mániás, de aki szereti az itt megkapja). Nyilván az animék, mangák nagy hányadára jellemző felnőtté-válás sztorit itt is megkapjuk. Van erősebbé válás, bizalom kérdésköre, barátság, szerelem, sőt egy kevés humor is. Ehhez jön az erkölcsi dilemmázgatás, pici pszichológia, illetve filozofálgatás.

Valószínűsíthető persze, hogy utóbbiaknak köszönheti a díjait. Pontosabban szólva az environmentalista vagyis környezetvédő felütésnek, fajok közötti együttélés boncolgatásának. A rámutatásnak, hogy egy adott dolgot több oldalról, több szemszögből is meg lehet vizsgálni és tán érdemes is. Mi az emberiség, mi az emberség? Teljesen más az emberek, az étkezésre tenyésztett vágójószágok vagy az emberevő űrlények szempontjából. Ugyanígy eltérhet az is, hogy mit tekintünk szörnynek vagy szörnyűnek. Az érzelmekre és az életre magára is többféleképp tekinthetünk, máskápp láthatjuk őket különböző tudások és tapasztalatok birtokában.

Hát ilyesmi. Tényleg jó, ajánlott olvasmány, de mint már mondtam engem nem annyira nyűgözött le. Az elején konkrétan 5 és 6 pont között billegtem tízes skálán az értékelésével és el kellett telnie pár kötetnek, mire egyértelműen 6-os felé mászott és csak az utolsó köteteire ugrotta meg nálam összességében a 7-es, vagyis jó határt.

Mindenesetre már eddig is tervben volt, hogy majd olvasok még a mangakától, Iwaaki Hitoshi-tól. Pl. az újabb, történelmi hátterű munkáit, a Historie és Heureka címűeket. A Parasyte ebben megerősített. Bár egyáltalán nem lett tőle sürgetőbb, de nem is “beszélt re róluk”.

Reklámok

One thought on “Kiseiju (Parasyte) – A jobb kezem a legjobb barátom…

  1. Jó kritika, de nálam kicsit több pontot ér – s nálam pont a pszichopatha srác csapta ki nálam a biztosítékot.

    Amúgy nézed az anime adaptációt, amit a Madhouse készít! Egész jó lett! 😉

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s