Pi élete (Life of Pi) /AA-archív

Filozofálgatni, elemezgetni szerető, transzcendens-hit-vallás tematikája felé nyitott népeknek a Yann Martel könyvéből Ang Lee által színre vitt Pi élete kihagyhatatlan! “Csordában” érdemes lerohanni a mozikat, de komolyan legalább 3 főnek – mert utána be kell ülni egy-két italra valahova, mert lesz mit megbeszélni. Nem kicsit sokrétegű film, számos értelmezési lehetőséggel – én már megyek is az alapját képező könyv után. Hibái vannak persze és főként a végén, ami egyébként pont az erőssége is. Az Ang Lee filmek amúgy is sokszor adtak már okot sokféle kritikára, de díjakat sem véletlen söpörtek be… A keleties, befelé forduló köldöknézegetés amúgy is jellemző a rendezőre, itt is kapunk belőle – akinek ez nem jön be, meg a megrögzött ateisták kerüljék. Amúgy kb. arra a polcra dobbant, ahol pl. a Mátrix, Avatar, Harcosok Klubja van… Legalábbis mondanivaló tekintetében, a képi világról meg még nem merek nyilatkozni egyelőre.

Én is itthon néztem meg – “kötelességből”, mert a családunk egy gyerekkorú tagja akarta nézni, mások meg mondták, hogy a vége miatt lehet nem kéne. Végül nekem jutott az előellenőrző feladat. Most viszont már szervezzük a mozitúrát – igaz, hogy én nem nagyon hiszek benne, hogy a 3D bármit is tudna nekem pluszban adni. (Még mindig egy jó könyv, meg a képzelőerőm az, ami a legjobb teljesítményt produkálja. Azt meg szerintem nem is szeretném megérni, hogy olyan profi technológia legyen, ami mélyen belenyúlva az agyunkba virtuális valóságot teremt.)

A “nincs egy szikra hit és ateista” témából azért mégiscsak visszatáncolnék kicsit: Tuljdonképp ők is nézhetik. Sőt, aki utálja a vallásokat vagy/és egyházakat az is tehet vele egy próbát. Ők akár leszűrhetik maguknak azt is a Pi életéből, hogy igen, a vallás a nép ópiuma. (Ez kb. a film 5. értelmezési lehetősége, ami most merült fel bennem.) De persze mindenképp jó, ha a vallásokban valamennyire tájékozott a néző, mert úgy többrétegű a film. De enélkül is van egy érdekes hajótöréses sztori. Amit felnövekvéstörténeti és istenkeresési szinten is lehet értelmezni. De ettől még önmagában nem nagy szám a film – a végén fordítják át, amitől hirtelen kapunk még egy plusz filmet/történetet – amit magunkban kell nagyrészt lepörgetnünk. Na innentől izgalmas a dolog és ez már csak a film utózöngéje, mert számos módon lehet újragondolni – ezzel még több filmet kapunk (nem csak 2 in 1 – amit nyilvánvalóan elénk is tárnak, nálam már 5 in 1-nál jár). És akár ateisták, vallási témában járatlanok is megtehetik ezt – pszichológiai, kriminológiai ismeretek birtokában. De még több réteg tárul fel vallási vonatkozásban.
(meg persze tigriskedvelőknek is ajánlott, szép a cica benne)

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.01.14

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s