Adolf (Adolf ni Tsugu)

Nos, az Adolf egy díjnyertes manga Tezuka Osamutól, ami nagyon jó. Sajnos vannak hibái is, ami miatt végelszámolásnál 10/8-t adtam rá, pedig nagyon szerettem volna feljebb pontozni. A manga témáját, illetve a II.világháború időszakát nagyon sokan, nagyon sokféleképp feldolgozták már. Amit nem árt figyelembe venni, hogy a 80-as évek elején még csak kb. feleidőben tartottunk a II.világháború és napjaink között, bőven a német újraegyesítés, Szovjetúnió felbomlása vagy a terrorizmus mai elterjedtsége előtt. Szerintem megelőzhette némileg korát (ezt ma már pontszerűleg nem tudom neki beszámítani).

Az öt kötetből az első kettő és az utolsó kiemelkedően jó és izgalmas, a negyedik meg egy kicsit szerintem gyengélkedik, átlagosba hajlik. Maga a manga majd 10 év történéseit öleli fel 1936-tól 1945-ig, plusz kapunk a végén egy kis kitekintést az akkori jelenre, aktuálpolitikára, a 70-es, 80-as évekre, ami szuper húzás. Ahogy Tezuka átfordítja a náci-zsidó konfliktust izraeli-palesztin-ra az zseniális. Kár, hogy részletekbe, mélységekbe nagyon nem megy. A morális üzenet, a történelmi háttér és jövőbe tekintés megvan, de alapvetően az Adolf manga egy fikciós szórakoztató mű. Egy jó történelmi kémsztori (egy “mesélő” főszereplővel és két másikkal: két gyermek felnövekvését és kapcsolatát végigkövetve). Nagyon izgalmasan, krimiszerűen indul. Egy kevés poén is került bele, de igazán nem sok. A romantikának viszont erős szerepe lesz. Drámai történésekből sem lesz hiány, ugyanakkor ebben annyira nem mondanám ütősnek. A manga története több szálon fut (az előbb említett főszereplőket követve), a szálak pedig lépten-nyomon egymásba gabalyodnak, összefutnak.

A sztori vezetésével és kifejtésével kapcsolatos gondokon túl engem alapvetően két dolog idegesített kissé: Az egyik, hogy mint egy háremben vagy egy James Bond-filmben, itt is szinte minden nő az egyik főszereplőt akarja… A másik, hogy az a “Hitler-legendárium”, ami köré majdnem az egész manga felfűzött – egy idő után szintén bosszantó. Mármint alapból nagyon jó ötlet volt ezt bevetni, de amikor már sokadszor és sokadik évben nem sikerülnek a dolgok a dokumentumok körül, az már kiakasztó kissé. A grafika és a panelezés kissé egyszerű. Ugyanakkor a hátterek sokszor elég részletesek és általában legalább jelzésértékűleg megmaradnak. Kapunk néhány kreatívabb panelezési megoldást és szép karakter- vagy egyéb rajzot, de inkább csak elvétve. A “mesélő főszereplőnk” arcának sikerült mondjuk olyan jellegzetességet adni, amit nehezen szoktam meg, viseltem el – leginkább bénának jellemezném. Tezukás-animés-mangás karakterrajz csak két fontosabb szereplőnél jellemző, az ábrázolás leginkább a realisztikus. Van benne egy oldal (a több, mint ezerből), ami meglepően szürreális lett – én szívesen láttam volna több ilyet. (Konkrétan egy nemi erőszak-jelentről van szó.) Az olvashatóság szuper, nagyon filmszerű a képek vezetése, profi, élmény olvasni. Ja, igen: a szöveg viszonylag sok, de szintén jók (bár az angol fan-fordításban tonnányi elgépelés van – de sebaj).

Még amit érdemes róla megjegyezni, ami nekünk, magyaroknak külön kis érdekesség:
Van egy pár oldalon megjelenő kis mellékszereplője, akinek ugyan a nevét sem említik, de magyar! Sőt micsoda magyar! Egy zsidó hajóskapitány, aki könnyen dühbe jön, könnyen barátkozik, aztán rögtön piálni kezd és itatja újdonsült barátját.:) Természetesen búslakodni kezd és danolászni! Na mit énekel? Mit?! Hát a magyar himnuszt!!! (Mondjuk oké, hogy a 80-as években még nem volt az internet elterjedt és én se írnék szebben japán írásjeleket, de azért odafigyelhettek volna kicsit jobban a betűhelyességre…)

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.03.01

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s