Gunnm

Alita (nekem már csak így marad) és az ő szo csücsöri-csókos szája… meg lelkiállapotának, érzelmeinek stációi, változásának, fejlődésének kronológiája.

A Battle Angel Alita kezdése: a gyönyörű és nagyon hangulatos rajzok mellett vannak gyengébbek is (a manga előrehaladtával sajnos visszatérően kerülnek elő – igaz ritkán – meglehetősen amatőrnek ható rajzok, főként, ami az anatómiát illeti), illetve ami nagyobb gond: a meglehetősen sok akció nekem nem tetszett, sokszor nem is voltak jól követhetőek a harcok (ez a manga második felében javul majd). Szóval eddig nálam 6-7 tízből. De az első kötet végére már a mondanivaló kikerekedett annyira, hogy előző gyengeségeit elnézzem neki (8-ra ugrunk). Viszont eddig még még mindig – rám jellemző módon – jobban tetszettek az általam korábban látott OVA és olvasott Ashen Victor, Another Stories, amik rövidebbek, kompaktabbak, intenzívebb élményt nyújtanak, számomra kevesebb üresjárattal. Aztán a második kötet már egyértelműen nagyon jó – az OVA-ból is ismerhető összetett, többrétegű sztori (9 környéke). A 3-4. kötetre ismét szépen tovább bontakozik a filozófiai háttér, jók a szervesen beépült eszmefuttatások, erősödik a morbid humor és az érzelmek új típusával ismerkedünk Alitán keresztül. Meg az is tetszik, ahogy egy-két kötetenként külön, kerek történetek (majdhogynem teljesen új világok) kerülnek előadásra, de a kötetek ezen túl jól kapcsolódnak egymáshoz. Az 5. kötet megint kicsit újat hoz, pluszt ad hozzá, ahogy a továbbiak is újra és újra. A 6. és 7. kötetben kissé zavart, hogy egyre több erőltetett-érzetű újdonságot, fordulatot dobtak be (pl. Káosz-mester és a vele kapcsolatos történések), meg a technikai eszközök működésének lábjegyzetes magyarázatát is túlzásba vitték.

Fontos megjegyezni az élvezhetőséggel kapcsolatban, hogy a magyar fan-fordítás szuper, professzionális, nagyon olvastatja magát (az egy-két elgépelés nem oszt, nem szoroz). A cyborgok kinézete kellően változatos. Sőt minden elváráson felül teljesít, talán ebben emelkedik ki a manga leginkább. Annyira nem régi manga (Tezukákhoz, stb. viszonyítva), de azért nem is mai darab – és korához képest igen jól tartja magát! Gyaníthatóan 50 vagy 100 év múlva ugyanilyen aktuális marad. A gusztustalanságok alkalmanként kicsit túl erősek. A vége felé a morbid elemek erősödnek és kissé sokkol itt-ott. A zárásra nagyjából megmagyarázásra kerülnek a kezdeti rejtélyek, kiderülnek a titkok, nem kell keserű szájízzel felkelni mellőle, hogy csak etettek bennünket random bedobált dolgokkal – és ez jó. Ettől függetlenül a sztori nem mindenben áll atombiztos logikus talajon a kapcsolódási pontokat is tekintve – de ez akció-orientált mangaként megbocsátható.

A manga a cyberpunk minden ízét felvonultatja, ugyanúgy tartalmazza a jellemző intellektuális témákat (bár jóval kisebb mértékben és nem mélyre ásva), mint a jellemző akciókat, humort és általános hangulatot – egyszóval a híréhez méltóan valóban kiváló, sodró, izgalmas, szórakoztató, kicsit elgondolkodtató, javasolt olvasmány. Élveztem, erős nyolcassal zártam, kilencre felkerekítve.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.07.18

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s