Flag anime – háború a fényképezőgép keresőjén át

zaszlo1A fórumokon szétnézve, illetve rövid netes keresés alapján meglepően ismeretlennek bizonyul a Flag anime a magyar animerajongók körében. Pedig magyar felirat is van hozzá. Pedig külföldön sokan méltatták és bár mondták gyengének, unalmasnak, rondának is, de az átlagpontszáma bőven jó feletti. Ráadásul egy nagyon egyedi animéről van szó, amit ezért a mindenevő, kíváncsi, elkötelezett animefanoknak mindenképp érdemes megismernie. Szóval én is ajánlom a belekukkantást, még akkor is, ha ellentmondásnak tűnhet, hogy egyébként azt mondom, hogy összességében egyáltalán nem jó. Pedig nagyon erősen indít ez a 2006-2007-es, 13 részes ONA. A profin átgondolt technikai koncepciója miatt tízből kilenc pontot lazán megítéltem neki az első részben, bár az epizód végére már inkább hetes felé hajlott. Aztán őszintén szólva sajnos bármikor dobható, mert nem sok mi történik benne, nem kell aggódnia a nézőnek, hogy lemarad valami nagy stílusváltásról, csavarról, stb. – mert nincs ilyen. A Sunrise Votoms-os szülőatyjától egy olyan mechát kapunk, ami nem mecha. Hanem a háborús filmek egyik zsánere: a haditudósító fotóriporteres drámáé.

zaszlo2Szóval remekül kezd technikai egyediségben. Az események döntő hányadát szó szerint a kamera lencséjén keresztül látjuk, olyannyira hogy a sorozat nagy részében a képernyőnkön mindig ott virít a felvételt jelző Rec felirat, az akkutöltöttség és egyéb piktogramok, visszajelzők. A képek mozgatása darabos, visszaadva ezzel a fényképezőpép kézbentartásának mozgását. Például ha egy párbeszéd közben a fotóriporterünk leengedi a fényképezőgépet, akkor lehet, hogy sokáig a lábát és az ott mászkáló bogarakat látjuk a beszélgető felek helyett. Vagy, ha leteszi a kameráját, akkor továbbra is a kamera szögéből látjuk a történéseket, amelyek így félrepozicionáltak, mondjuk lemaradnak az emberi alakok fejei stb. E mellett sokszor kapunk állóképeket, az exponáló fényképezőgép zárhangjának kíséretében. A látvány szinte mindig kicsit olyan hangyás hatású, amely meg a régi videokamerákra emlékeztetett engem.

zaszlo3Az egyik probléma az, hogy sokat is ismételnek és így az egyediség érzet mellett gyorsan erősödik az olcsóság-szag is. A másik pedig, hogy ez csak az animék között érdemel említést, az élőszereplős fotóriporteres háborús drámák között labdába sem rúghat. Sőt a háborús témájú animációs filmek között sem. Ugyanis csak külsőségekben veszi át a műfaj kellékeit. De a magot, a tartalmat teljesen elfelejtették.  Sem az egyének szintjén nem mennek le megfelelő mélységekbe, érzelmekbe, motivációkba, erkölcsi dilemmákba, kétségekbe, sem a nagyobb, társadalmi-politikai színtér színfalai mögé nem kapunk elegendő betekintést. A sztori sem elegendő egy 13 részes sorozatra. Unalmasnak én nem mondanám, de lassú és elég eseménytelen. Az akciók, összecsapások kellemesen megemelik néha az adrenalinszintet, de ott meg realizmusban vannak kifogásolható történések – ha már láthatóan egy nagyon reális, életszerű animének készült a Flag.

zaszlo4A zenéről még nem beszéltünk: általában kellemes, hangulatos keleties darabokat kapunk – tekintettel arra, hogy a történések színteréül egyfajta Tibet-Irak-Afganisztán keverékjellemzőkkel bíró vidék szolgál. A harci jelenetek alatt pedig pattogós háborús ütemekre váltunk. Szóval ez oké is lenne, de itt is túl sokat ismételnek. A (japán) szinkronszínészi munkáról nem tudnék sokmit mondani: nekem megfelelt, nem bántott sehol sem, de elájulva sem voltam tőle. A magyar felirat Yuri (Totenkopf) munkája, így természetesen teljesen oké – az elvétve előforduló elgépelések sem bántóak. A neten fellelhető videó minősége jó és gyengébb gépeken is kitűnően fut. Röviden asszem ennyi jut eszembe róla, hosszabban meg nem is érdemes talán foglalkozni vele. Én végül 10/5-ös értékeléssel, átlagosnak minősítve zártam, hiszen bár technikai megvalósításaiban az animék közt egyedi, de hibáiban nagyon is mindennapi.

zaszlo5

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s