Blog, Blogger – még mindig a változásokról

Kedves Naplóm! Kérlek ne érezd úgy, hogy megcsaltalak, vagy eltávolodtam Tőled! Igen, tudom, hogy három hónapja a blognyitó bejegyzésemben azt írtam, hogy csak Te vagy nekem. Meg én Neked. A leheletnyi bűnbánat mellett azért cinkos félmosollyal is írom ezen sorokat. Emlékszem, hogy szemérmesen tartózkodtam attól is, hogy Téged blognak nevezzelek, magamat pedig bloggernek, az olvasóközönséget pedig mintegy a csalódást megelőzendő kishitűen ki is zártam a képletből. Aztán persze a dolgok rendje szerint változtam, fejlődtem és tanultam. Ahogy Te is. Ezekről tanúskodik sok bejegyzés is, köztük pl. a Blognézőben rovatéi vagy a Tükör által homályosan kategóriáéi is, meg a Sztriptíz oldal.

utjelzokA változás, a fejlődés érdekes téma. Sokszor kardoskodtam objektív, egyetemleges tények, értékek létezése mellett, ugyanakkor meg kell hagyni, hogy a relatívumnak, a viszonylagosságnak is ugyanúgy nagy fontosságot tulajdonítok. Ahogy ezt a közelmúltban Akosss blognyitóján is mondtam: a változás, a fejlődés relatív. Nem kell feltétlenül nagyban gondolkozni. Mindannyian úton vagyunk és az út különböző szakaszain tartunk. Nem az a fontos, hogy hol, egymáshoz képest mennyire előre vagy hátra, mi/ki az értékesebb, kinek nagyobb a teljesítménye, fejlődése. Nem a tempó a lényeg. A fontos a haladás. Ha kitérőkkel, ha vargabetűkkel is. Ha meg-megállva is, ha néha hátrafelé is. Vegyünk szélsőséges példának egy pszichiátria zárt osztályán zavart tekintettel nyálát csorgatva maga alá ürítő embert és egy sokadik diplomáját megszerző köztiszteletnek örvendő jól szituáltat. Első ránézésre biztos a másodikkal kapcsolatban tudnánk pozitívumokat felsorakoztatni. De ha alaposabban megnéznénk lehet, hogy az látnánk hogy a sokadik diploma már szinte rutinból, csuklóból kirázva megy és majdhogynem helybetopi-szerű, továbbá a magánéletben megbújnak sötét titkok. Viszont lehet, hogy az első tag épp nagy erőfeszítéseket tett a változásért, fejlődésért: már nem eszi meg a székletét, viszont az intézet udvarán nagy gonddal ápolja az újszülött kismacskákat, akikből egyet újra is élesztett születés után megmentve ezzel az életét és egyedi, izgalmas festményeket készít és megpróbál együtt élni a fejében megszólaló másik hanggal, megpróbálja tudatosan elviselni azokat a társas-szituációkat, melyek szinte leküzdhetetlen akadályt jelentettek eddig számára. Ergo: változik, küzd, fejlődik, vannak értékei.

Amióta elkezdtem blogolni én is sok új dolgot tanultam. És még több újabb út, újabb tanulnivaló nyílt meg előttem. Szédítő és csábító az útelágazások, mellékutak sokasága – de ennyi felé nem lehet szakadni.

A blog első sablonaként a Ryu nevű téma szolgált, amely nagy betűméretével, könnyű olvashatóságával és egyszerűségével nyert meg magának. Viszont túl sokat kellett benne görgetni, ezért elég gyorsan váltottam a Widely nevűre, ahol a szöveg szélesen terpeszkedhetett el és az ínhüvelygyilkos görgetés jelentősen csökkent. De ez sem maradt sokáig és eljutottam a most használt Panel nevezetű kinézetig. A váltásban fontos volt számomra, hogy az oldalsó sávba felhasználó- és olvasóbarát módon fontosabb és könnyen elérhető infók kerülhessenek, illetve szerettem volna a szöveg hivatkozásait, linkjeit kellően figyelemfelhívó módon viszontlátni. Ez a sablon ennek meg is felelt – egyébként az az érdekessége, hogy képregény-publikáláshoz készítették, mely funkcióját én azonban nem fogom kihasználni. A blog kinézete mellett a neve is változott. A “Gondolatfoszlányaim Emléktára” helyett immár “Digitalizált Élményvadász” lett belőle. Csak kicsivel sikerült konkrétabbra, frappánsabbra – a rövidséget meg sajnos nem tudtam elérni. Itt is meglepett, hogy az “élményvadász” egyébként egy vadászok által használt kifejezés, holott én csak a digitális, audiovizuális élmények keresése értelemben használom. No mindegy, most már kicsit hosszabb távra is jók lesznek ezek – kezd a blog karaktere kirajzolódni, lassulnak a változások.

Tanulságos volt ismerkedni a keresőoptimalizálással, webmestereszközökkel, HTML-nyelvvel is kicsit. Különösen azért, mert ezek az asszertív önérvényesítést, üzletiességet, saját magunk előtérbe helyezését propagálják. Ezek pedig nekem mindig is nehezek voltak. Ugyanis neveltetésemben a túl naiv és önzetlen közösség előtérbe helyezése és szolgálatkész, szorgos munka volt meghatározó: anyai ágról elkötelezett, ábrándos szocialista indíttatásból, az apai család felől pedig mélyen vallásos alapokon. Tudathasadt szopás. De tényleg.

Az élethosszig tartó tanulás szlogenje egyébként nagyobb értelmet nyer így, ha az ember önmagától keres és kutat, mintha arra használják, hogy belekényszerítsék különböző szituációkba, ellehetetlenítsék, pénzt csikarjanak ki belőle stb… Így is izgalmas az a sok lehetőség a tanulásra, változásra, ami szembejön velünk. Kicsit túl sok is a választásokból. Szokták is mondogatni, hogy manapság ez túl megterhelő. Túl sok info, túl gyorsan változó világ, körülmények. Tudja fene lehet hogy ez is úgy van, mint a  ‘bezzeg a mi időnkben’, meg az ‘ezek a mai fiatalok'”… Az újabb generációkkal már az ókorban is feljegyzetten problémája volt a régieknek. Lehet, hogy már több ezer éve is mondogatták ezt hogy túl gyorsan változik a világ. Mindenesetre érdekes párhuzamot lehetne vonni a között, hogy a ma embere egyre inkább rákényszerül a folyamatos változásra és a vándorló nomádok vagy öskori vonuló gyűjtögetők tanulási, alkalmazkodási kényszere között.

blogpolc

Lényeg a lényeg: változunk. Néha lassabban, néha gyorsabban. A magamnak írom a naplómat-állapotból a követőknek, lájkoknak, látogatóknak, hozzászólóknak örülő és hálás bloggeren keresztül mára ismét új felfedezést tettem. Ahogy a Log out c. bejegyzésem után is írtam: nem hiányzott a net, a digitalizált világ, az írás. Egyáltalán nem. Vagyis nyilván nem vagyok zsigeri író és a digitalizált világ igazán függő, bedrótozott gyermeke sem. Most itt tartok. Aztán megyünk tovább. Én meg a Naplóm. Meg Ti is. Ki tudja merre?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s