Aria The Animation

Az Aria animefolyam későbbi, harmadik sorozata elég előkelő helyen van az animés oldalak toplistáin. Emellett sokszor emlegetik a kiemelkedő epizodikus slice of life sorozatok között.

Elkezdtem az Aria The Animation-nel annak ellenére, hogy régóta “félrelökdösöm” már az utamból, amikor időnként felmerül, mert nem nekem valónak tűnt.
– Az 1.rész már kellemes meglepetés volt. (Külön jól esett a kezdeti Yokohama Kaidashi Kikou áthallás.) Annak ellenére, hogy sok negatív tulajdonsága van: mainstream, bugyután-idegesítő a “viccessége”, “nyálas”. Viszont a másik fele pont nekem való, nagyon hangulatos, szép, elgondolkodtató, filozofikus-bölcselkedő. Szóval nekem ez nagyon jó lenne, 10-ből 8, de még a hülyeségeivel együtt is 7.
– Aztán a 4.részben azon vettem észre magam, hogy macskasegglyukat nézek, aztán megint és megint az arcomba nyomják.
– Az 5. részben tengerparti fürdőzés… A fürdőruhás fiatal lányok lába közét csapkodják a hullámok, hátul és alul van általában a kamera…
Pfff.:( Na ilyenektől (is) tartottam… Kár érte, mert pl. a 6., “balkezes” epizód megint nagyon szép mondanivalót hoz (a hülye tálalás mögött). Bár eddigre már majdnem dobtam az ízlésbeli összeütközésünk miatt, de még mindig átlag felettinek mondanám, 6 pontocskával.

Aztán az Aria The Animation második feléből sajnos nagyrészt kigyomlálták az első fele legjobb erényét, a mély gondolatiságot. Néhány része itt már kifejezetten unalmas, átlag alatti (10/4). Ismét erőltetni kellett a továbbhaladást. Aztán kezd a viccessége és aranyossága is átkerülni a skála kellemes felére az idegesítőről, amivel visszakapaszkodik 5-6 környékére. Egyben a misztika is egyre hangsúlyosabb lesz a hétköznapi csodákon túl. Az OP-ED kellemes és hangulatos. A zenéjét korábban hallgattam külön, mint láttam volna. Úgy nem nagy szám. De az anime alatt tényleg sokszor elringató, idegkisimító hatású. Sajnos vannak gyenge és béna zenei megoldásai is – a viccesnek szánt részekhez. A grafika sem hibátlan. A karakterdizájn átlagos, az elején gyengébben kidolgozottak – később ez javul. Az elején a karakterek és a (bénán egysíkú) repülő tárgyak sokszor csúnyán elütnek a hátterektől, aztán ez sem tűnik már fel egy idő után. Ki kell emelni ugyanakkor, hogy a gyönyörű mondanivaló mellett grafikában is vannak gyönyörű pillanatai, melyek főként a valós velencei látkép felhasználásának köszönhetőek. Velencén kívül gyanús, hogy sok más valós helyszínt is felhasználtak. Nekem Görögország rémlett: Santorini, Zakinthos, esetleg a Meteorák vagy egyéb mediterrán sziklaépítmény. Aztán a fedett hidakról ‘A szív hídjai’ (The Bridges Of Madison County) c. amerikai romantikus film ugrott be, amcsi helyszínekkel, de nyilván európai/ázsiai helyszíneken is lehet ilyen hidakat találni.

Összességében nehéz így értékelni. A kétszeri majdnem dobás miatt 10/5, de érdemes volt, lassacskán folytatni fogom és a manga is meglesős.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.02.15

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s