Birthday Boy

Érdekes, hogy a 2004-es dél-koreai Birthday Boy c. rövidfilm nyert egy nagy rakat díjat, sőt még Oscar-jelölt is volt, engem mégsem fogott meg különösebben. Nem mintha lenne bármi hibája vagy nem kötött volna le vagy nem érintett volna meg – de talán már túl magas az ingerküszöböm. Mindenesetre 8 percet lehet rá áldozni és még olvasni sem igen kell.

Nem rossz ez azért! (és nem a töri a lényeg) Szerintem tényleg a mi ingerküszöbünkkel van a gond. Nekem volt némi Legyek Ura/Valahol Európában utánérzésem is – nem csinálta ezt rosszul az animációs film. Szerk.: a maga egyszerű, szenvtelen, külső szemlélős módján egyébként nagyon szörnyű és brutális. A csomagátvétel a csúcspont kb., ott azért megmozdultak bennem már dolgok. Amúgy nagyon aktuális is, hiszen manapság is vannak olyan kultúrák, körülmények, társadalmak stb., melyekben a gyermekek egyik legnagyobb vágya és boldogsága, a legtermészetesebb dolog, hogy kezükbe foghassák az első AK-47-esüket, vagy saját magukkal együtt minél több embert felrobbantsanak stb., stb. Ennek a gyermeknek a rövidke történetén keresztül az emberré válás, az emberiség legnagyobb borzalmaiba kapunk semleges, pártatlan, ítélkezés mentes betekintést. Abba, hogy ezek milyen könnyen kialakulhatnak, hogy a háborúk mennyire lélekölőek.

Szóval én nem mondanám feleslegesnek a megtekintését, sőt inkább ajánlottnak, de tény – ahogy korábban írtam is – hogy nekem sem jött be.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2012.04.18 és 2012.07.26

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s