Casshern Sins

Andusia anno már leírta mi a legjobb a Casshern Sins animében: a HANGULATA (amit a zene, hangeffektek és képi világ is nagyon megtámogat)! Az egyik legjobb, ha valaki: pusztuló-haldokló világképre, kilátástalanságra, keserű világvége hangulatra vágyik! Legalábbis az első harmadában mindenképp, ami nagyon-nagyon jó! Sajnos itt el is lövik a komoly témák, az egzisztencialista élveboncolás nagy részét. Engem egyébként hirtelen meglepett a főszereplő nevének franciás ejtése, pedig egyszer rég láttam az élőszereplős változatot is. Az animációval kapcsolatban azért megjegyzendő, hogy gyenge, az akciójelenetek sokszor gyengécskék, a grafika pedig szintén spórolós: pl. azzal a hatalmas dilemmával sem tudtak mit kezdeni, hogy a hajtincsek rálóghatnak a szemöldökökre és szemekre… Mindemellett nem restelltek többször is tök üres hátteret felhasználni. Továbbá a hátterek egyébként is többségében kidolgozatlanok, felüleletesek voltak, de a karakterekkel se molyoltak túl sokat. Előzőeket csak miheztartás végett említem: bizony nem tökéletes a látványvilág, elfért volna még benne egy kis pénz, egy kis munka. Mégis: nekem ezzel együtt is tetszett a képi ábrázolás. Szerettem a retró karakterdizájnt, a felskiccelt hatású karaktereket, a hátterek még így is sokszor fantasztikus hangulatot adtak! Ami zavart, hogy a második harmadra kissé érdektelenné vált, átlagos lett az egész, a miatt hogy a puskapor nagy részét már elpuffogtatták előtte. A harmadik harmad kicsit javult, de az elejéhez már nem ért fel. Itt már a grafika is javult néha, kaptunk romantikát és némi fokozottabb szürreális, álomvilág-jelleget is. Viszont a második és harmadik harmadban már túl nagy hangsúly volt a – nem túl jó – akciójeleneteken, sajnos az egyebek kárára. Így összességében (jóindulattal) 10/7-re zárom, de szívesen emlékszem vissza rá és ajánlom (nyilván kissé rétegmű, így nem mindenkinek).

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2011.10.23

Reklámok

4 thoughts on “Casshern Sins

 1. Nem véletlen, hogy viszonylag sokat írtál ennek az animének a képi világáról, valamint annak a megvalósításáról. Mert bizony lehet róla beszélni! Van neki saját arca, még ha tényleg csak egy régi stílust is idéz meg, egészen pontosan nekem a Saint Seiya sorozathoz hozta meg a kedvemet (bár azt nagyon hamar dobtam aztán :D).

  Ismered már a véleményemet, de megint külön elgondolkodtatott, hogy írod: a képi világa is hozzátesz a hangulathoz, amivel egyébiránt teljesen egyetértek. Valahol viszont ez egy szomorú állítás, mert közben meg úgy hiszem, hogy ennek kellene a normálisnak lennie, és nincs ebben semmi érdekes. Sőt, egy rajzfilmben a kinézet nem segítség kell legyen a hangulatnak a megtámogatására, hanem konkrétan annak kellene megteremtenie.

  Szerintem nagyon klassz anime ez, bár való igaz, hogy lehetett volna rövidebb. Egy pörgőbb, gazdagabb 12 részbe ez belefért volna. Így viszont tényleg sokszor a spórolás áldozata lett.

  Kedvelés

  • A Saint Seiya univerzum valamelyikébe majd én is bele akarok nézni – de esélyes, hogy hasonlóan járok vele, mint te. 🙂

   A vizualitásra vonatkozó szomorú véleményeddel meg tisztára hozod az “ősrégi” animefanok kiégett keserű elégedetlenségét… 😀 Ez van, igazad van – de amin nem tudunk változtatni, azon nem érdemes sokat dühöngeni (még ha jól is esik néha:D ). A hozzáállás az ami változtatható.

   Kedvelés

   • Hehe. Most már tudom, hogy hová tartozom akkor! 😀
    Amúgy milyen érdekes, hogy az “ősrégi” animefanok azok, akik nem konzervatívak ezek szerint. Mert pont, hogy én várom a sokféleséget, a változást, új és egyedi elképzeléseket stb. míg az aktuális divat pont ez ellen küzd, és ugyanazokat a recepteket akarja követni. 🙂

    Most is ha csak a képeket nézem itt: http://livechart.me/fall csak a mainstreamet látom az őszi szezonban is. Sőt, miután egy kettőbe belenéztem ez még inkább igazzá vált számomra, hogy mennyire unalmasak már eleve, így külsőre. 🙂

    Kedvelés

   • Azért régen is követtek ám recepteket, volt egyformaság – csak máshogy. És az a régi mainstream már mai szemmel, a mai trendekhez képest már egyedi is lehet. Lehet, hogy a mai moékkal is így lesz 20-30 év múlva. (remélem nem…)

    A szezonosokból meg – örülni kell ha évente összejön pár jó, addig is lehet visszafelé keresgélni. Van miből! 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s