Hunter x Hunter (1999-2001)

Ezredik befejezett animémnek ez az 1999-ben kezdődő Hunter x Hunter animesorozat sikerült. Legalábbis kb., mert sosem biztos, hogy pontos a listám. Amúgy ez nálam nem túl nagy szám, mert az ezerből alig van hosszú sorozat, ill. ennek több, mint a fele 6 vagy kevesebb részes és ezen belül is rengeteg az egyrészes mű, illetve párperces rövidfilm, zenei klip. Na, mindegy: a lényeg, hogy sokadik animének is szórakoztató, érdekes és vannak egyedi megoldásai!

Szóval egy híres, sokak által kedvelt neverending shounen kezdő-sorozatáról van szó, amelyben porszívóval, horgászbottal, meg búgócsigával is harcolnak egymás ellen a szereplők…:)

Nekem már az is gondot okozott, hogy akkor ezzel a régebbi (99-es) sorozatával kezdjek-e vagy a felújított 2011-essel. Annyit hallottam felőle, hogy mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai – végül retrókedvelőként az eredeti sorozat mellett döntöttem. Ami az új sorozatba belekukkantás után rövidtávon jó döntésnek tűnt számomra, mert: gyönyörű háttereket kaptam a régi sorozattól, szín- és részletgazdagságot, stílusosságot, csodás 90-es évekre jellemző látványt, amit öröm volt nézni. Az új sorozatban ez nem látszott. Viszont a sötét jelenetek kissé túl sötétek voltak, a mozgásanimáció sokszor nagyon gyenge, pl. futásoknál borzalmas. Aztán a főbb szereplők karakterdizájnja túl átlagos és ezen túl sem rajzolták mindig egyformára őket – itt-ott elcsúszkáltak, változtak. Viszont a rengeteg mellékszereplő közt izgalmas, érdekes kinézetűeket tártak elém. A sztori meg annak vezetése kissé problémás, kevés az alapozás, vannak logikátlanságok – ebben belekukkantásra is jobbnak tűnt az új sorozat (hosszútávon lehet, hogy jobban jártam volna annak a nézésével, hallok ilyen véleményeket…). A hangulat és a világkép ugyanakkor varázslatos, magával ragadó – a gyengeségein, hülyeségein, gyerekességein simán át lehet siklani. Ilyen szempontból a Dragon Ballra, One Piece-re hasonlít. Az elején furcsának tűnt, hogy miért mondják shounen-fightnak, hiszen küzdelem szinte nem is volt benne. Majd a 30. részig kellett várni az első igazi shounen-fightos részekre, a Gon-Hanzo küzdelemre. Jó shounenhez méltóan komoly témákra is kikacsingattak néha, pl. már az első tíz részében nagyon jó volt az illúziós-hallucinációs megoldás vagy jól emelték be a pszichológia területéről a csoportdinamikát. Poénokból viszonylag kevesebb jutott – azok egy része kissé Lupinosra-Monkey Punch-osra sikeredett (Leorio-n keresztül, akit mintha a Macross 7-el is kereszteztek volna), ahogy pl. a jól támogató háttérzenék egy része is. Az OP/ED-ek kellemesek, jók – szerintem mind. Láthatóan az alkotó ismerte a régebbi és konkurens shouneneket, animéket és utalt is rájuk, mint pl. a Space Battleship Yamato-ra vagy pl. Zoldyck apu tisztára mintha a JoJo-ból lépett volna ki. A kortárs és későbbi alkotók pedig olvasták (nézték) a HxH-t… További érdekesség: a 34.részben (ami Kanaria-val amúgy is egy frankó rész) volt egy bokorból kikukucskáló szempár 10:38-nál – csak nem a ‘Kells titka’ készítői is nézték ezt az animét anno? Amúgy nálam először bőven a 40. részen túl jöttek azok a részei, melyeknél tartósan azt tudtam mondani, hogy tényleg jók, 10/7-esek. Az 50-esek környékére pedig a nagyon jók közé is bejelentkezett. Kicsit egyszerűsítve: az első fele olyan erős közepes volt kb. nálam, 5-6/10-ből, a második fele pedig döntően 7-8. Az utolsó kb. 20 részt nagyon élveztem, igazán dögös megoldásai is voltak, szerettem a maffia-témát, meg a műkincs/szerencsevadász-hangulatot..

És akkor most megint ugyanott tartok, mint az elején: Melyikkel folytassam? Az új sorozat mára már majdnem a 100. részénél tart és látom, hogy sokan jobbnak is tartják, illetve pörgősebbnek mondott. Tekintettel arra, hogy nem szeretem, ha pocsékolják az időmet, újranézni sem szoktam, így lehet, hogy inkább az új sorozattal folytatom az ovák helyett. (Lehet, hogy pár év múlva, ha már látszik, hogy milyen hosszú lesz.) De bármi is legyen, azt már most látom, hogy ennek a megnézését nem bánom meg.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.08.25

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s