Mobil Suit Gundam movie I-II-III. (1981-1982)

Mobil Suit Gundam I

Féltem tőle. Hogy ronda lesz, gyerekes, meg unalmas. A Yamato első szériája után csak erősödött az aggodalmam. Így nagyon kellemes pozitív csalódás lett, egyáltalán nem számítottam ilyen jóra! Eddig a ‘The 08th MS Team’ volt a kedvencem a Gundamok közül, de ez feljött mellé – aztán meglátjuk mit mutat a következő két mozi.

Ugyanakkor töredelmesen be kell vallanom, hogy csaltam: Eleve nem a sorozatot néztem meg, hanem ezt a rövidített, zanzásított verziót (ami, ha jól értem teljesen a sorozatból összevágott, ellentétben a 2. és 3. filmmel, amik egyre nagyobb részben tartalmaznak új, csak ide forgatott képi anyagot). Ráadásul nem is az eredeti hanggal, hanem a húsz évvel későbbi, újrarögzített változatával. És úgy tűnik, hogy ez nagyon jó döntés volt! Az új hangeffektek rettentően dögösek – az eredetiek elavultak, kissé bénák már mai füllel. A hátterek, harcok, robbanások igen szépen megrajzoltak. A karakter és mecha rajz mai szemmel kissé gyengécske itt-ott, de közel sem annyira, mint tartottam tőle, sőt kimondottan jó megoldásai is vannak. Az akciók mellett a dráma és romantika is jó lett benne. A sztorivezetés kissé “hadarós” – vélhetően az összevágott jellegből adódóan, de szerintem így sokkal élvezetesebb, mintha üresjáratokat lennék kénytelen nézni hosszasan.

Mobil Suit Gundam II: Soldiers of Sorrow

Még ezt sem mondanám rossznak, de koránt sem vagyok már annyira lelkes, mint az első film megnézése után.

Mobil Suit Gundam III: Encounters in Space

Ó, micsoda akció-orgia van a végjátékban! Ezzel együtt is hasonló gondokkal küszködik, mint második film, vagyis inkoherens jelenetek egymásra dobáltságának érzetét kelti. Ez főként a romantikus szálaknál bántó – mindenféle előjel nélkül, egyszer csak villámcsapásszerűen kiderül egyes szereplőkről, hogy egymásba szerettek. A politikai szál, intrikák, a történet meg egyebek is nagyon felületesek (ilyen tekintetben lehet, hogy mégis csak a sorozatot kellett volna nézni… nem tudom). DE: tekintve, hogy egy része gyönyörű akció, így még mindig élvezhető és jobb, mint a második film. Mivel összefüggő – külön-külön értelmetlen – trilógia, így érdemes lenne egyben értékelni, ami nálam egy erős hatos vagy egy jóindulatú, gyenge hetes lenne tízből (hangsúlyozottan az új audióval – az eredetivel valószínűleg gyengébbre pontoznám).

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.06.15

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s