Kokurikozaka kara (From up on Poppy Hill)

Néhány hetes anime kihagyás után láttam neki a Ghiblitől a From up on Poppy Hillnek, de nem voltam kiéhezve. A pipacs egyébként az egyik kedvenc virágom. Főként a piros, de nagyon szeretem a napsárga mákvirágot is. Ha kiguglizzátok láthatjátok, hogy sokféle jelentést tulajdonítanak neki. A lángoló szerelem rózsájával szemben ez a “könnyedebb, egyszerűbb” szerelem szimbóluma. Továbbá a nyugtatás, örök álom/bódulat (mint mákvirág), a feslettség, a kiontott vér és a háborús áldozatokra emlékezés jelképe is.

Nos aggódtam a filmért, mert már amikor készülőben volt, akkor olvasni lehetett negatív felhangokat felőle. A kezdés kb. alá is támasztotta a félelmeimet, mert a Ghiblitől megszokott erős kezdés, történetbe rántás helyett itt igen gyengécske, átlagos szintet sem elérő (10-ből 4-5). Ráadásul a csomagolás, a grafika sem az a szint általában, amit elvárnánk a Ghiblitől, az is lájtos (itt vitába szállnék OJ-vel). Igen, valahol “A tenger zúgása” vagy a “Könyvek hercege” filmek magasságában járunk, amik nem a legjobb Ghiblik… Mindenesetre a klubház feltűnétésétől (itt meg csatlakozom OJ-hez és a többiekhez) grafikában és történetben is frissül, élesedik, jobb lesz a cucc. Innentől kezdve végig jó szintű, néha be-bekacsingat a nagyon jó kategóriába is. Valóban aranyos, hangulatos, érzelmeket megmozgató, ici-pici komolyabb társadalmi-történelmi-kultúrális kacsintgatásokkal.

Viszont ettől a filmtől biztos nem lettem volna Ghibli-rajongó. Már évek óta mondom, hogy a Ghibli sajnos a régi dicsőség fényéből próbál megélni, folyamatosan újrafelhasznál a régi filmjeiből, de nem tud kiemelkedőt, igazán maradandót alkotni. Ez sem kivétel. Sajnos ez van. A GHIBLI = Miyazaki Hayao és Takahata Isao. Ennyi. Sajnos ők már idősek, “nem aktívak”. A többiek meg a poros nyomukba sem érnek (nagyon szeretném, hogy ne ez legyen, de ez a valóság). A “Vissza a gyerekkorba” is klasszisokkal jobb.

A klubházon kívül én nagyon szerettem a kórusdalokat is benne vagy a fiúk gyűlését és néhányszor tényleg gyönyörű volt a látvány – amit a rengeteg gyengébb grafikai megoldással igyekeztek elfelejtetni velem. Engem most a Gedo Senkiben megszeretett Teshima Aoi sem bűvolt el az énekhangjával. Lefelé kerekített 10/7.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2012.09.08

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s