Lupin The Third: Mine Fujiko to Iu Onna

A Lupin III: The Woman Called Fujiko Mine egy igazi seinen, méltó a Lupin univerzumhoz! Valahol a jó és a nagyon jó közé tenném (de nem “csak” az animék között, hanem a nagyobb kalapban, az animációs filmek között is), vagyis 10/7 körülire, de tőlem kap egy elfogult 10/8-t. Hibái ellenére nagyon szerettem.

Monkey Punch és az ő művei, karakterdizájnjai, azon belül is a Lupinok, minden bénázásaikkal együtt egyébként is a kellemes animés élményeim közé tartoznak. Ez a sorozat szépen megtartotta a régiek jellegzetességeit, de változtatott is annyit (pl. Oscar, melláradat stb.), hogy ne legyen unalmas, nem beszélve a progresszív, a modernet a régivel ötvöző, sokszor kifejezetten és tisztán művészi látványvilágról. Egyben érdekes mód kicsit saját maga paródiája is lett. Az OP egyedi, szuggesztíven-hipnotikusan vezeti fel azt az álomszerű kollázs-varázst, amit a sorozat folyamán kapunk (bár nagyon kevés 2012-est láttam, de nálam ennek biztos helye lesz az év legjobb openingjei közt). Hiába gyenge/ kevés az animáció, zavaró pl. a patinásító/ mangásító/ árnyékoló/ CG-t kézi rajznak álcázó satírozás olcsó/ egyszerűsítő túlhasználása. A látvány mégis jó, tetszett. Az első részeinél mégis összességében csak 10/6 körül indított nálam. Aztán az 5-6.részénél (piramisos+lányiskolás látványorgia) ugrott 10/8-ra: egészségesebb, mint a kábítószer és biztonságosabb, mint a szex, a hatása viszont azokéval vetekszik.:) A zene nem volt nagy szám, de kedveltem hogy operát is vittek bele, illetve a dünnyögős-dúdolósan-éneklős részei nagyon finomak – a legelső Lupin III sorozatot idézik. A címe alapján azt gondoltam, hogy Fujiko kicsit többet fog szerepelni, végül a második felében a flashbackekkel részben így is lett. Egyben komolyodott-komorodott is a hangulat, a 9.rész is frankó a festmény-nővel. Aztán a szálak is kezdenek összefutni. Valamennyire logikusnak elfogadható magyarázatot is kapunk rá, hogy miért is lett Fujiko, mint a végzet asszonya olyan amilyen… Persze, hogy milyen is ő igazából, meg a többi szereplő, arról ez a sorozat sokat nem mond el – nincs rá idő a cicivillantásoktól.:) (ennek a túlhasználatára vonatkozó kritika is jogos, de ha ezt ecchinek nevezik, azt mondom bárcsak mind ennyire egyedi lenne, a saját módján persze…) Úgyhogy aki kíváncsi, megszerette a szereplőket és szeretné jobban megismerni őket (és bírja a lassabb, csúnyácskább, változó színvonalú dolgokat) annak javaslom az első sorozatot. Aki meg jobb animációval és zenével szeretné őket látni, annak ott vannak az ovák, meg a filmek. Jut eszembe: még a részeket felező kis képecskék is baromi stílusosak voltak.:)

Első Lupinnak is teljesen jó, bár nálam jobban ütött úgy, hogy láttam előtte már jópárat. Én nagyon ajánlanám, de látható, hogy mindenki nem lesz képes minden részét “megemészteni”. Szerintem az operás és hidegháborús része is hangulatos volt és nekem Oscar is “bejött”. Logikát nem kerestem, nem hiányoltam benne, a változó színvonal az viszont sajnos teljesen jogos kritika: erre is meg a többi Lupinra is. Detective Conannal meg nem hasonlítgatnám (persze ettől még lehet), mert teljesen más a két univerzum (csak hogy a legnyilvánvalóbbat mondjam: ez seinen, az shounen), ha össze is találkoztak a népszerűségük miatt…

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2012.07.02

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s