Momo e no Tegami

Nem fog mindenkinek tetszeni, de a maga nemében tökéletes a Momo e no Tegami (A Letter to Momo) animefilm. Lazán lenyomja az utóbbi évek Ghiblijeit. Könyörgöm, miért nem rendez többet Okiura Hiroyuki? Ez a családi mozi sokban különbözik a Jin-Roh-tól, de ezen referenciák alapján bármire vevő lennék tőle.

Maga a sztori nem túl bonyolult és meglehetősen klisés is, de működik, szórakoztat, megnevettet, megríkat. Szépen össze lett rakva az elejétől a végéig – meglepő módon egyáltalán nem sok a két óra és sehol sem ül le a film. Persze lehet a történetvezetést cincálgatni, hibákat felmutatni benne. A sztori külön értékelve így is ér 7-et, 8-at 10-ből. A karaktereknél is lehet hiányosságokat felfedni, nem mélyülünk el nagyon bennük, a mellékszereplők pedig meglehetősen a levegőben lógók, kicsit többre számítana tőlük az ember. A 2 + 3 főbb szereplő azért elég jól elüzemel. A zenére nem tudok mit mondani, külön nem figyeltem fel semmire sem pozitív, sem negatív értelemben – de valószínűleg azért is, mert annyira magával ragadott a film, hogy nem is nagyon figyeltem rá külön. A szinkronhangok meglehetősen jók, sőt kiemelkedőek a főbb szereplőknél. Maga a látványvilág részletesen kidolgozott, gyönyörű grafikai megoldásokat kapunk – meglehetősen egyszerű tálalásban, egyszerű színpalettával. A karakterdizájn egyszerű, a nem embereknél még ennél is egyszerűbb. De szerintem nem bántó. Viszont a növényzet, a fák, erdők már nem ütik meg azt a magas színvonalat, amit a tárgyi környezetben (városrészletek, utcák, házbelső) kapunk.

Mindezek a problémák viszont eltörpülnek a film magasan kiemelkedő jellegzetességéhez, a bámulatosan finom, részletgazdag, élethű, belső érzelmeket is átadó emberi testtartások és gesztusok mozgásanimációjához képest! Melyet leginkább a két női főszereplőnél lehet megfigyelni, de azért a többiekre is jutott még belőle bőven. Komolyan: élőszereplős filmeket megszégyenít ilyen téren. Csak tudnám, hogy kit kell isteníteni érte? Animációs rendezőt? Animátorokat? Művészeti vezetőt? Főrendezőt? (A lényeg, hogy itt évtizedeken átnyúló animációs termést utasítanak egy csuklómozdulattal maguk mögé.) Izgalmas, pörgős vagy extravagánsabb látványt sajnos csak viszonylag kevés helyen kapunk, de van néhány szó szerint is rohanósabb jelenete, amelyek ilyen téren is kielégítőek.

Összességében szerintem a gyengébb jellemzőit elnyomják az erősségei (a díja és jelölései szerint is valószínűleg). A kilencest nálam épp átugorja, de a kritikus gondolkodást félredobva a távolabbi egész számhoz kerekítem: 10/10-re. Felhőtlenül szórakoztatott. Nagyon élveztem.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.05.06

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s