…mert a tévében nincs semmi érdekes, jó…

Sokszor hallottam már animerajongóktól a címben szereplőhöz hasonlót indoklásként arra, hogy miért is néznek a tévéműsorok helyett inkább animéket online vagy letöltve. Aztán persze mára már vannak olyanok is akiknek egyáltalán nincs is televíziója. Fura, mert amikor én kicsi voltam, akkor szintén előfordult ez, most pedig visszatér ismét. Igaz teljesen más környezetben, más okok miatt. A lényeg, hogy akarok már egy ideje írni egy normális bejegyzést a ‘nincs a tévében soha semmi’-fajta állítások cáfolatára. Meg arról, hogy sokan nem veszik észre, hogy csak a gyenge színvonalú élőszereplős tévés szappanoperákat cserélik le gyenge színvonalú japán animációs tévés sorozatokra. Ez a bejegyzés még nem az lesz, de a lényeget, a magot tartalmazni fogja. A blogomtól nem meglepően korhatáros tartalmakra való utalások is következnek, ennek tudtában tessék a tovább gombra kattintásról dönteni:

Tegnap este, amíg én a billentyűzetet koptattam a monitor előtt, addig párom a tévét kapcsolgatta (a gyerekek meg a mobiljukon böngésztek, videóztak). A szokásos esti családi csendélet. No nem mindig van így, de sokszor igen – nem vagyok rá büszke, meg lehetne és kellene máshogy. De most a lényeg nem ez, hanem hogy most is felfigyeltem pár érdekes műsorra a tévében az asszony miatt. Igaz ezek egy része már a netről szedi az ötleteket, mint az a baromságokat tartalmazó videóválogatás, ahol tegnap feleségem aktív fújolására figyeltem fel:

Tessék: eszetlen, képtelen, gusztustalan hülyeségekkel nem csak az animék, mangák képesek sokkolni, ill. szórakoztatni. Ahogy a cukiság iránti igényhez sem kell moe után nyúlni azonnal, ott vannak az állatos csatornák kisállatos műsorai. Aztán tegnap még egy műsor felhívta magára a figyelmemet: Fatman Scoop, amerikai rádiós és rapper ‘Man and Wife” című showja, melyről hirtelen nem találtam eget rengetően érdekfeszítő videókat, de azért itt van egy kis ízelítő:

Ami egyébként több évig futott, többféle formában. MTV-n tévés sorozatként, élő showként, podcastként. Az vonzotta a tekintetemet a tévére, amikor Fatman Scoop átszellemült arccal, módszeresen megujjazott egy sárgadinnyét, demonstrálva ezzel a korábbi pásztorórájukat a feleségével (rögtön a tajvani, Huncut Felhőcske c. film ugrott be, ami egy görögdinnye módszeres megtöcskölésével nyit… és késöbb sem lesz kevésbé zavarba ejtő) Szóval ez az ő és feleségének műsora, házasságról, szerelemről és főként szexről. Kár, hogy magyar fordítást nem látok hozzá. Vagy mondjuk megnéznék egy ilyesmit magyarra licencelve is – annak ellenére, hogy nagyon nem vagyok oda a celebjeinkért. Azért inkább nem Győzikével, hanem esetleg Majkával meg Dundikával.

Szóval: a tévében is lehet találni néznivalót. Jót is. Tény, hogy rengeteg az ismétlés és sok a gyenge tartalom, de semmi gáz, ha az ember tud választani, illetve felveheti az őt érdeklő műsorokat és később szabadon visszanézheti. Az élőszereplős, főként amerikai sorozatokra most különösebben nem is térnék ki. Rengeteg sitcom ment és megy is a magyar tévékben szinkronnal is, akad köztük szuper is – de ezekkel nagyon sokan foglalkoznak blogolás szinten is, ahogy a filmekkel is. Amire én fel akartam hívni a figyelmet, azok az ismeretterjesztő-jellegű csatornák és műsoraik. Amúgy nyilván nem kell nekik különösebb reflektorfény – tudható, hogy vannak. Azt nem tudom, hogy a szórakoztató műsorok kedvelői mennyire tudják, hogy ezek közt vannak baromi jók is?  Meg rohadt értelmesek és elgondolkodtatóak! Fantasztikusan izgalmas módon ünneplik sokszor a természet és az ember elképesztő voltát! Azt látom, hogy a sorozatokkal foglalkozókon túl van olyan is aki kifejezetten a tévéműsorokat állítja a blogolása középpontjába, például asanisimasa. De nála sem láttam így bekukkantásra ennek a műsortipusnak a propagálását. Vagy az egyszerű, közéleti és kulturális beszélgetős műsorokét, mert a bizony ezekből is adódnak esetenként nagyon értelmesek és jók az MTV vagy a Duna programsávjaiban. Filmek tekintetében viszont sajnos nem látom azokat a szuper tematikus sorozatokat, amiket régen annyira becsültem. Amikor voltak kifejezetten a kevésbé ismert animációs művekre koncentrálók, illetve díjnyertes örökzöldeket felvonultatók, továbbá egyes nemzetek fontosabb alkotásaira kitekintők stb. De az biztos, hogy a témában jobban el kéne mélyednem, hogy alaposabbat írjak róla. Ez meg nem lesz mostanában az sem kétséges. Viszont, ha valaki tud olyan bloggert, blogot, aki ezt már megtette helyettem és a tévéműsorokra úgy fordított figyelmet, hogy a talkshowkat, ismeretterjesztő műsorokat, vetélkedőket, kulturális- és zenei műsorokat (stb., stb.) sem hagyta figyelmen kívül, akkor ne habozzon közzétenni a tudását a kommentekben. Én megköszönném!

Reklámok

6 thoughts on “…mert a tévében nincs semmi érdekes, jó…

 1. “Aztán persze mára már vannak olyanok is akiknek egyáltalán nincs is televíziója.”
  Ezek egyike én volnék, a magam… ööö… 10-12 évével, amióta nem nézek TV-t. Meg nincs is.

  Lehet abban valami, amit írsz. Sőt. Viszont egyben ellenkeznék is. Mint ahogy azt vártad is, gondolom. xD
  “…mert a tévében nincs semmi érdekes, jó…”
  Valóban, mikor abbahagytam a tévénézést, semmi értelmes nem volt akkor benne. De én mellé odaraknám a töménytelen mennyiségű HANGOS reklámot okként. Ha én filmet nézek, ne legyen benne 15 perces reklám, pláne ne 3-4 a 90 perces film alatt. Mindig.
  De ha már filmek: Mióta divat cenzúrázott filmeket adni a tévében? Mert amióta letöltve nézem a filmeket, rájöttem, hogy biza a kis doboz műsorait, filmjeit vagdossák. Sokat. Régi filmeket néztem újra, és számomra teljesen ismeretlen jeleneteket láttam sokszor.
  Csalódottság, harag, idegesség. Ezek jutnak eszembe, mikor a tévére gondolok, pedig én is azon nevelkedtem. Nem fogom más perifériák előnyeit taglalni, de maradok a jelenlegi módszeremnél, boldogan, nyugodtan, tévé nélkül.

  “Amire én fel akartam hívni a figyelmet, azok az ismeretterjesztő-jellegű csatornák és műsoraik.”
  Na, ez mondjuk hiányzik, de ezért nem fogok beszerezni külön egy készüléket. Sajna több szól ellene, mint mellette.

  Kedvelés

  • Az az igazság, hogy már jó ideje én sem igen tévézek. Akár hetek-hónapok is eltelnek úgy, hogy célzottan odaülnék elé. Az más kérdés, hogy véletlenszerűen viszont belefutok rendszeresen egy-egy érdekességbe, ahogy azt a bejegyzésben is írtam. Ezért gondoltam rá, hogy kicsit “vissza kellene szokni rá”. És írni valami kis bejegyzést a formátum mellett – hiszen egyre többen vannak a “tévé ellen”. Őszintén szólva nagyrészt én magam is.xD

   Jöhet ellenkezés is, persze!xD És igen sajnos egyet kell veled értenem. Én is megutáltam a kereskedelmi tévék rengeteg reklámját, más kérdés mondjuk, hogy MTV-n vagy Dunán tudunk reklám nélkül is filmezni, egyben. És igen, ha akár most átlapozok egy tévéműsorújságot egy hétre előre, akkor sem találok benne szinte semmit ami felkeltené az érdeklődésem. Semmi érdekeset. Én is ezért álltam le a tévézéssel. Viszont ahogy mások nézik, akkor csak feltűnik, hogy vannak jó dolgok is benne. Még mindig. Kicsit úgy használom a tévét jelenleg, mint egy híroldalt vagy mikroblogot: ha felkelti valami az érdeklődésem, akkor neten megyek utána jobban a témának…

   @cenzúza, szerkesztés, vagdosás, változtatás:
   – Én nemrég ugyanerre döbbentem rá a magyar nyelvű könyvkiadások vonatkozásában. Régen naivan sosem gondoltam volna, hogy meg kellene kérdőjeleznem egy külföldi alapanyag magyarításának, fordításának minőségét, teljességét. És mekkorát koppantam legutóbb a Párnakönyves bejegyzésem esetében is!

   Nem reklám, de tán a Nat Geo, Animal Planet azok, ahol azért gyönyörű, értelmes és elgondolkodtató, valódi oktató értékkel bíró dolgok is előfordulnak – de én sem nézem sajna őket, így csak tippelem. A DoQ-n meg mintha agyrepesztően abszurd, hihetetlen életbeli szituációk, bár ez is inkább megérzés. Azt sem tudom, hogy ezeknek a műsorait mennyire lehet neten fellelni.

   Ha jól rémlik még tán a sportközvetítések miatt szoktak a népek ragaszkodni a tévéhez – bár ez meg engem hagy hidegen manapság. Régebben ugyan szívesen elnézegettem némi bokszot, K-1-t, kerékpárversenyt stb.

   Kedvelés

 2. Talán helyesebb azt mondani, hogy az internet szabadsága mellett a TV-programok kötöttsége nem olyan vonzó, mindamellett, hogy rengeteg számomra értékelhetetlen műsor is megy. Elmondhatom, hogy általában nem nézek tévét, de ott tudok ragadni, ha épp nézi valaki. Híradó, filmek, régebben nézett sorozataim, dokumentumfilmek odaszegezhetnek, csak ehhez szükséges a csillagok szerencsés együttállása is. De el kell ismerni azt is, hogy a kereskedelmi csatornák kínálata is változott, amit szemléletesen az ismeretterjesztő csatornáknál tudom leírni. Pl. jelentősen megnőtt az ilyen-olyan építős, eladós stb. valóságshowk száma. Dokumentumfilm-sorozatoknak könyvelik el, a minimális, esetleg nulla ismeretterjesztő értéke mellett. Ezek számomra is újdonságként hatottak a legelején, az első 1-2 sorozat erejéig, mára viszont már irritál, mert nem látok bennük új potenciált, illetve a bennük szereplő tagok szórakoztató értéke is igazán hullámzó. Ez van, minden bizonnyal erre van kereslet.

  Kedvelés

  • “építős, eladós” -> az ilyen lakás -, ház-, kert-, autó stb. felújításos műsorokra gondolsz? Az olyan, mint a tündérmese mágneses faktora. A csóróknak vonzó, hogy királyfinak, királylánynak képzelhetik magukat. Nekem nincs autóm és bőven 100 négyzetméter alatt tengetem alsóközéposztálybeli életkémet, erkély és kert nélkül. Néha én is szívesem csorgatom a nyálam egy-egy menő kocsira, házra, kertre stb. De még csak a szórakoztató értékük alapján sem ezeket emelném ki a műsorkínálatból, nemhogy a nemlétező dokumentum- vagy oktató jellegük alapján.

   “internet szabadsága vs. tévé kötöttsége” -> abszolút. Igen ezt szeretem én is és mindenki. Tényleg olyan ez, mint anno, mikor a “plebs” is elkezdett hozzáférni a közös tudásunkhoz, kultúrkincseinkhez – nem csak a gazdagságba beleszületett “felső tízezer”. Lett ingyenes oktatás, ingyenes könyvtár stb. Most meg vannak ingyenes netes lehetőségek. Más kérdés, hogy erkölcsi szempontból engem még mindig zavarnak kicsit azok a hangok melyek lopással, kalózkodással vádolnak – gyakorlatilag szerintem kb. mindenkit Magyarországon (nehezen hiszem hogy van ma Mo.-n olyan háztartás ahol nincs és nem is volt sosem valami “illegálisan megosztott, majd letöltött” anyag). Kíváncsi vagyok hova fog vezetni és haladni tovább ez az egész. Hiszen az elmúlt 10 évben is hatalmas változások voltak, nem beszélve arról, ha még 10 évvel korábbra visszamegyünk. Mindenesetre izgalmas ebben a korban élni és megtapasztalni mindezt! : ) Jut eszembe: Umánál kifelejtettem, hogy azért az sem semmi, ahogy a YouTube meg a Google elkezdett rányomulni a reklámokra. Vajon “szabad” marad az internet a jövőben is? És milyen “árat” fogunk ezért fizetni?

   Kedvelés

   • Alapvetően kezdésnek az Amcsi motorokra gondoltam, mert én ebben a formában találkoztam velük elsőnek a Discoveryn, aztán követte hotrodos, illetve motorépítős műsor, fegyverek építésével foglalkozó, aukciós ház vezetésével foglalkozó valóságshow, most meg már a licitálás alatt lévő raktárak kifosztásáról, vadnyugati cuccok olcsó megvételéről és drága eladásáról is vannak műsorok. Enyhén jellemző mindegyikre, hogy olyan nincs, hogy valamit időre és nyugodtan elkészítsenek, megcsináljak, amiről az a véleményem, hogy előre megrendezett, vagy pedig csak direkt azokat az eseteket teszik bele, amik így alakultak (bár akkor komoly bajok lehetnek a cégnél). És igen, ott vannak a házépítős, felújítós műsorok, róluk meg is feledkeztem. Bennük annyi fantáziát látok, hogy egy-két ötletet elleshet belőle az ember, bár egy Ötlet Mozaik nagyságrendekkel veri ebben ezeket is (igaz, azért fizetni kell hivatalosan). Mondjuk az egészet letudom azzal, hogy az embereknek teljesen más szórakoztató, mint nekem.
    “még mindig zavarnak kicsit azok a hangok melyek lopással, kalózkodással vádolnak” Valahogy nem veszem magamra már ezeket a hangokat. Egyrészt amúgy is leszoktam már azon korszakomról, hogy mindenképp játszanom kell, meg letölteni, másrészt ami értékesnek bizonyult számomra, az régen is megvételre került valamilyen formában.
    A reklámokról részemről annyit, hogy feltettem az adblock plust, egy trackereket kezelő és egy sütiket kezelő alkalmazást, így a probléma javarészt nem érint. 🙂

    Kedvelés

   • – Na a fegyverépítős asszem kimaradt az életemből eddig – a többi megvolt. “Megrendezettnek tűnő” – na ja. A Pimp my Ride volt még az a műsor, ami még képes volt a némi szórakoztató értékén túl zsebben bicskát is nyitni: Ha belegondolt a magyar néző, hogy annak az árából, amit itt egy autóba beleölnek ő új lakásba költözhetne…
    – Tolvajlás: nem arról van szó, hogy én magamra venném, mert nem. És itt nem is az a lényeg, hogy én mit töltök le vagy mit nem – mert ha így néznénk, az utóbbi hónapokban szinte semmit. Az én problémám többek közt az, ahogy ebben a témában általánosítanak sokan és úgy kiáltanak kalózkodást, hogy tartok tőle, hogy az ő háztartásukban is fellelhetnénk ezt-azt. A bort iszik és vizet prédikál jelenség nem újdonság sajnos.
    – Ami értékes, az megvételre kerül: 24 éves koromig még nálam is előfordult ez többé-kevésbé. Aztán megszülettek a gyermekeim és egyre ritkábban volt pofám magamra költeni, más lett a prioritás. Megjegyzem sokszor abszolút nem is lenne rá keret. Bár ha nem lenne net, akkor még ennyit sem költöttem volna, mert nem is ismertem volna meg egy csomó dolgot.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s