Souten Kouro (Beyond the Heavens)

Ott kezdeném a Souten Kouro (Beyond the Heavens) animesorozat értékelését Junchi-ra reagálva, hogy az első négy része elég ígéretes, érdekes, egyedi – a tényszerűen sok hibája ellenére. Ami engem végig nagyon zavart, hogy a fansubban, amivel néztem ott a szereplők és helyszínek kínai nevét írták ki, de kiejtés szerint a japán nevet mondták, ami ettől jócskán eltér – ha jól értettem. Az eleinte több szereplőnél sokszor fel-felbukkanó extra-naív filantróp hozzáállást is nehezen viseltem – mintha szentek gyülekezetét trombitálták volna össze. Kicsit fura volt az is, hogy elég sok kínai kétajtósszekrénnyi pankrátorok fizikai adottságaival jelent meg. A föbb hősők némelyikénél már nem is vitatom a 2-3 méteres magasságokat, videójátékokat megszégyenítő hegyomlásnyi méreteket. Cao Cao-ból, mint főszereplőből és a korszakból adódóan nem meglepő a kínai operákra, wuxiákra jellemző mesterkéltség, túljátszottság, a filozófiai szópárbajok és költészeti-, táncos vonatkozás, meg az erőszak és a csajozás sem és az egész alapját adó történelmi hűség ill. romantikus legendárium. Meg persze a politikai és katonai csatározások. Szóval van egy ígéretes hangulata a cuccnak – kár, hogy a megvalósítás már nem mondható túl jónak.

Előzőekből adódóan a sorozat részben izgalmas, magávalragadó, részben szappanoperákat megszégyenítően negédes és unalmas (ami persze nagyon sok animére jellemző), illetve nyugati szemmel nézve hatalmas ROFL (értsd: valószínűleg egyáltalán nem szánták viccesnek, de képtelenség nem kiröhögni a túlzásait, úgy hogy még haragudni sem lehet rá őszintén). A grafika nem nyújt rossz látványt, de azért jónak nem kimondottan nevezhető, részleteiben nem kidolgozott és sok a sötét- meg az állókép. Ha van mozgásanimáció, akkor is elég gyenge. Az endingben sem erőltették meg magukat képileg és ezt azzal sem lehet kimagyarázni, hogy “A Menny” fontos sarokpontja a történetnek. A kosztümök jók. Némelyik aláfestőzene kifejezetten megkapó, viszont rettentő sokat ismételnek, ez is elég olcsó hatású. Aztán az 5.-8. részek elég gyengék, majd a sorozat a középső harmadában egész frankó, végül mélyrepülésbe kezd (és nagyon béna zárást kap). A több ezres csaták áttekintése egyébként néha baromi hangulatos, ultra-epic lett, az alacsony költségvetés-szag ellenére is. Ahogy egyes szereplők egyes megmozdulásai is kiütik a GAR-skála felső hányadát.

Szóval nagyon szeretnék ellentmondani Junchi korábbi negatív véleményének – már nem a vita kedvéért, hanem azért, mert a sorozatból egy csomó összetevőt kedveltem. De sajnos nem tudok, összességében ez tényleg rossz volt. Egyébként a gore-al nincs is különösebb gond. Nem is sok van benne (ha adódik is egy-két történelmi-léptékű hullahegy, meg “szemgolyóbizere” vagy házmagasságba spriccelő vér-tsunami) – tehát ezért nem érdemes nézni. Nem ez a lényege. És bár valóban vannak béna, ronda, röhejes és WTF vérengzős megoldásai, de nem érdemes az Elfen Lied-del hasonlítgatni. Akkor inkább Sengoku Basara x JoJo x Twelve Kingdoms x Guin Saga stb.: ilyeneket lehetne részben hasonlóként felsorolni. De LOGH is lehetne vagy a mi kultúrkörünkből ógörög eposzok, pl. Íliász (Trója). Amúgy nyitottság és türelem kell ehhez a sorozathoz. Sok a szövege és viszonylag nehéz is, nem kicsit modoros kínai filozófiai szövegekkel, aranyköpésekkel terhelt – a taoizmusban, konfucianizmusban azt tippelem, hogy járatlanabbak a japanofilek is.

Látom, hogy ‘A három királyság története’ már ki lett vesézve a Koutetsu Sangokushi ismertető hozzászólásainál. Lehet, hogy ez a verzió sem rossz: mangában vagy könyvben… (Bár a mangába már belelapozással is ellentmondásos érzéseim lettek, hasonlóak, mint Mangekyo022-nek is írása szerint.) A klasszikus alapkönyvet azért meg kéne lesnem, bár még a ‘Nyugati utazás’-t sem olvastam el. Addig is megyek megnézem a Red Cliff-et, úgyis jó rég ajánlgatják.

Aldereon egyébként jókat írt és még számomra is érdemes volt megnézni, főként, hogy tán ez az első találkozásom a Három Királyság korával, szereplőivel. S, igen, valóban nagyon kellene csomó Kínára vonatkozó háttérismeret – ez szerintem egyértelműen az anime hibája, nem a nézőé.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.06.21

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s