Steins;Gate

A Steins;Gate anime első részei – mozgófilmként, animációs filmként – minden szempontból a nullához konvergálnak. Ez alól csak a hangszínészi munka, meg a párbeszédek kivételek, de a többi összetevő mind erősen átlag alatti (10/3-4). Ez csak drama CD szint, nem anime, de annak sem elég jó. Meg nem is színházi darab a Steins;Gate, hogy a színészi játékra lehessen alapozni díszletek nélkül – bár az örült tudós és a perverz hekker karaktere, szinkronja egyre jobban magával ragadja az embert, sőt az ismétlődő poénjaik is egyre szerethetőbbek, nem válnak unalmassá, de a többiek hiába különcek mind, nem túl érdekesek, nem kiemelkedőek. Az 5. résztől kezd csak kicsit jobb lenni, némi zenei jelenlét is kezd észrevehető lenni és csak a 7. résztől mászunk fel az átlag szintje fölé, itt már érdekesedik a cucc és a 13.-tól már többször nagyon jó pillanatai is vannak, itt-ott már grafikailag is említhető – de sajnos összességében nem változik. A 10/10-től fényévnyire (vagy stílszerűen idősíknyire) van még mindig, csak egy újabb mainstream moével zsúfolt darab “otaku sorozatfüggő tiniknek”. Mondjuk egy VN-adaptációtól ezen nem is lepődök meg – még az animén is érződött a dating sim hatás. Nálam összességében 10-ből még a 6-ról is lecsúszott. A végén csak azt bántam, hogy nem dobtam – nem voltak elfogulatlan kritikák és pontozások, csak elfogult rajongói vélemények mindenfelé. Okarin, mint karakter azért emlékezetes marad.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2012.10.23

4 gondolat “Steins;Gate” bejegyzéshez

 1. Én sem fogom kímélni ezt a sorozatot, pedig a mainstreamen belül tényleg felső kategóriás, viszont az érthetetlen túlértékeltsége (top 2 MAL-on) megköveteli, hogy lehúzzam.

  Ez a sorozat megidézte a vesszőparipámat: hogy szerintem, mitől is anime egy anime. Most már állítom, hogy ha valaminek egyszerűen csak más a képi világa, animációja akkor már igenis egyedi és igenis jó. Aztán persze csalódhatok benne, amennyiben a történet, karakterek stb érdektelenek voltak, de legalább azt néztem, amit kerestem. Hiszen elsősorban a szemem kívánja az animéket, az animációs effektekért és látványért nézem ezeket.

  Mindenekelőtt a legnagyobb baj – szerintem – a mainstream dizájnnal, hogy nem képes üzenni önmagában semmit – hacsak nem direkt, mert paródia akar lenni az aktuális divatról -. Követendő példának ott van a House of Five Leaves a fásult arcaival, a Kaiba, ahol szerves egészet alkot a világ, akkor a Gurren Lagann, aminek a megvalósítása jól adja magát az őrültséghez, ráadásul az tényleg a műfaj kifigurázása is egyben. Meg van bennük a hangulat előlegezve.

  Aztán persze lehet jó egy mainstream képi világ, de akkor legyen a történet olyan kalandos, annyira nagyszabású az univerzuma, hogy megkívánja azt, hogy rajzfilm legyen. Persze az írásnál jobban semmi sem jut közelebb a képzeletnek a megragadásához, de az egyértelmű, hogy az élőszereplős filmekhez képest hatalmas előnyökkel bír a rajzfilm. Tehát bizony hiánypótlóak a neverending shounenek, és sokkalta inkább mint a Steins;Gate. De legtöbbször azt látom sajnos, hogy parasztvakítás megy: színekkel és csillogással próbálnak takargatni. Ami pedig a legszörnyűbb, hogy a tartalomra szintén van receptjük, csak a történet kerete más. Ha láttad ezt a sorozatot, és még egy ehhez hasonlót, akkor kis túlzással ismered az összes most futó animét.

  A Steins;Gatenek meg kellett volna maradnia VN, manga és hasonló formátumban, vagy került volna a TV adásba élőszereplős változatként. De még úgy sem nyűgözött volna le, mert ezerszer inkább nézem meg újra az Idétlen időkig, vagy a 12 majom című filmet.

  A főszereplő és a seiyuu munka, ami mögötte van, az tényleg emlékezetes, de ugyanakkor annyira meg nem über, hogy 24 részen keresztül elvigye a hátán az egészet. Rövidebb kellett volna, hogy legyen, noha közben meg minden része instant volt: tényleg csak egy újabb mainstream cucc.

  Gyenge 10/7 lett nálam, és ez annak is szól, hogy milyen gyenge a felhozatal.

  Kedvelés

  • Számomra szimpatikus a véleményed, szívesen olvasom a gondolatmeneted (egyébként lehet hogy kereshetnél egy másik fórumot a “pofázásra” a blogom helyett – na nem azért mintha én nem örülnék, mert DE, csak máshol lehet hogy többen olvasnának és szóba állnának veled esetleg… vagy nem, ki tudja…), de ugye az enyémhez eléggé hasonlít – elfogult vagyok (meg baromi fáradt is perpill). De tudom, hogy lennének olyan S;G-rajongók akik azzal jönnének, hogy ne beszélj általánosságban, gyere konkrétumokkal. Ezt én is megkaptam anno több animénél is – de őszintén szólva legtöbbször sajnáltam is volna az időt mélyelemzésekre: az már meló lenne, lett volna. Mert össze lehetne írni részenként, percről-percre ennek a hibáit (erényeit) is pl., de az már nem szórakoztatna, nem vagyok rá motivált. Azon túl, hogy nem is érdemel ez a cucc talán annyi figyelmet…

   Kedvelés

   • Lehet, hogy igazad van: nem túl sok “haszna” van itt kiönteni a véleményeimet. Viszont abból a megfontolásból teszem ezt, hogy aki kritikákat keres, az talán eljut előbb-utóbb hozzád is. Mert én úgy látom, hogy a nagyobb fórumok, és azoknak főleg az olyan topicjai, mint például ehhez az animéhez tartozók, azok bizony rajongók ömlengéseivel vannak tele. Ott se érne semmit egy kritika, legalábbis ilyen pesszimistán látom.

    Ja igen, tényleg úgy tűnhet, hogy csak egymást fényezzük? 😀 Én nem tudom, azért próbálok ellentmondani. 🙂 Csak érthető okokból nehéz, hisz Te sem ma láttad ezeket. Na mindegy, azért nyilván nem fogok mindenhova pofázni, csak tényleg azokhoz a bejegyzésekhez, amelyek elgondolkodtatnak, kedvences, vagy nem csipázott animéimről szólnak.

    Sajnos valóban nagy általánosságokban írtam erről az animéről is. Egy ilyen hosszú sorozat percenkénti, jelenetenkénti kiértékelése tényleg hatalmas meló lenne. Ráadásul bevallom, hogy nem mostanában láttam, hanem úgy fél éve, konkrétumokat így nyilván nem tudok már hozni. És hát igen, nem fogom újranézni az elemzés céljából, annyit nem ér. 🙂

    Talán ha egy most futó sorozatnak írnám a kritikáját részről részre, akkor tudnék pontos lenni. De egy kész sorozat nekiugrásához nekem sincs túl sok energiám. Illetve tényleg hajlamos vagyok túlságosan egészben, általánosan szemlélni. Egy képet sem fogok úgy nézni, hogy: “Fú, egész jó, de ott a bal alsó sarokban milyen amatőr az ecsetkezelés…” stb. De most amúgy elgondolkodtattál, mert tényleg eléggé ismertető, ajánló jellegűek az írásaim. Lehet majd boncolni is megpróbálok legközelebb. 😛

    Kedvelés

   • “Illetve tényleg hajlamos vagyok túlságosan egészben, általánosan szemlélni.” Én is! 😀 Ezért mondtam azt a kritikát neked is, amit én is meg szoktam kapni a túl általános kritikáimra, véleményeimre. Amikkel én mások véleményétől függetlenül továbbra is elégedett vagyok. 🙂 A nagy általános kép festése is egy műfaj, meg a részletes boncolás is egy másik. Mindkettőnek megvan a maga helye és szerepe. Hozzám az általános áll közelebb, maradni is fogok annál vélhetően, de tényleg nem árt kipróbálni az embernek magát kicsit másképp is…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s