Astro Boy (Tetsuwan Atom) – a három sorozat /AA-archív

Astro Boy 1980

Először is: természetesen az anime sokkal szebb, mint az AA-n csatolt pillanatképeken és sokkal jobb minőségben, felbontásban elérhető. Az Astro Boy három sorozata közül talán ennek a legjobbak szerintem a kezdőrészei. Érdekes, hogy amennyi azonos van a sorozatokban legalább annyi különbség is – nyilván ehhez a köztük eltelt 20-20 évnek is köze van (tényleg hangsúlyos eltérések vannak). Az első részek folytonos sztorija után végig epizódikus. Érdekes, hogy PG (korhatáros: szülői felügyelet javasolt) kategóriát kapott az amcsiknál, nekem meg folyamatosan az az érzésem volt, hogy inkább a shounenből kodomoba hajló kategória, még családinak is kevés. Felnőttként mai szemmel többségében nem kötött le, untam, szenvedős volt nézni. Összességében olyan mainstream-szagú cucc volt fiatalabbak számára, “pre-mecha” és “pre-moe” alapokon komoly és megrázó témákkal dúsítva (melyek nem kevésbé tudtak elérni hozzám hitelesen).

S arról se feledkezzünk meg, hogy az Atom/Astro sorozatokra jellemzően itt is kavar van az angol szinkronizálás körül. Itt speciel az első két részt vonták össze az angolok eggyé, így javasolt nem azt nézni! (ha már úgyis van hozzá végig japdub-engsub, egyedülállóként a három sorozatból)

Astro Boy 1963-

A 2003-as sorozatot szerettem volna megnézni, de végül a 80-as mellett döntöttem: ez az eredeti nekem túl hosszú és többségében csak angol szinkronosan elérhető, ha jól látom. Ráadásul sokszor nehezen is érthető (közepes-gyenge hallás utáni értéssel), ellentétben a 2003-assal. Mindenesetre az első része fantasztikusan jó (ráadásul elérhető japánul angol felirattal), engem sokkal jobban lenyűgözött, mint a 2003-ba betekintve az első három rész összességében. Rengeteg benne a képi geg, melyek egy része zseniális, fantasztikus, de egy idő után fárasztó az abszurditásuk – a harmadik részre már bele is untam kicsit. A záporozó poénok mellett az első része nagyon drámai és felnőtt is, rengeteg történéssel és mélységgel (a 2003-as kezdő részei gyerekesek ehhez képest). Zenéknél sokat használtak klasszikus témákat is szinkronban a képi történésekkel, mint pl. a 62-es Tale of a Street Corner-nél vagy a 66-os Pictures at an Exhibition esetében is. Az animáció teljesen rendben van, a grafika se zavart – bár az OP még nekem is ronda. Teljesen más, mint a 2003-as feldolgozás, mégis mindkettő nagyon megérne több figyelmet – ha lenne hozzájuk valami használható felirat…

Astro Boy 2003

Ezt szerettem volna megnézni a három sorozat közül, viszont csak amikor belekezdtem, akkor vettem észre, hogy csak angol szinkront találtam hozzá, felirat nélkül. Az első három részt azért még így is megnéztem – de inkább átpártolok egy feliratosra, mert bár még a nem túl jó hallás utáni értésemmel is szinte mindent átjött, de nem értettem mindent 100%-ig és egy ilyen viszonylag hosszabb sorozatba nem szívesen vágnék bele így. Plusz: amíg nézelődtem, hogy hátha mégis van japdub+engsub verzió, addig felvilágosodtam, hogy a komplett zenét is lecserélték az angolszász kiadásra: Ha jól olvastam, a fanok nagy bánatára, mivel az eredeti japán állítólag valami szép zenekari, emez meg egy elég egysíkú elektronikus darálás (de tényleg: ugyanaz az op, az ed, meg az aláfestő zene is kb.). Az OP/ED páros esetében van lehetőség meggyőződni a különbségekről. A karakterdizájn egyébként szuper, érezhető rajta az előd, baromi változatosak pl. az arcok. Az animáció teljesen rendben, a grafika, háttér részletes, kidolgozott, hangulatos – egyszóval tényleg szemrevaló. Az első három rész elég akció-orientált és kissé sekélyes, bár pont a harmadiknál kezdene már beindulni valami mélyenszántóbb is talán.

Bejegyzések eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2011.12.hó

Hozzászólás