The Sky Crawlers (Égenjárók)

A csatajelenetek szuperek, önmagában az egyszerű karakterdizájn nem lenne gond, a hangulat lehangoló – de ez se lenne baj. Összességében nem tetszett a Sky Crawlers, így 10-ből már csak 7 alatt teljesíthet nálam: a többrétű értelmezési lehetőségek miatt kap 6-t, mert különben csak 5 lenne. Önmagában kevésnek tartom, hogy egy film megnézése UTÁN jól el lehet agyalni rajta, azért a nézés KÖZBEN is szeretném, ha kellő élményekkel látna el és ettől nem kaptam meg azt. S nem azért mert vontatott vagy lassan építkező, melankólikus. Ehhez a hangulathoz stimmelt is ez a karakterdizájn, de szerintem itt azért alulmarad egy élőszereplős változattal szemben, mert azért egy ÉLŐ emberi arc kifejezőbb, még kifejezéstelenség terén is… S akkor értelmezésbeli többrétegűségéről szólva:
– az 1., alap értelmezését sajnos rögtön lelőtte az a kevés történetspoiler, ami valahol már rámragadt vagyis hogy kitalált, művi, tévében közvetített háború, erre a célra létrehozott egyedekkel, a béke fenntartásáért stb. Ilyen tekintetben maga a M.o-i kiadó, a Corner is baromi nagyot hibázott szerintem, mert már a dvd beharangozójában ezzel reklámozta, holott ennek a film 1,5 órányi előrehaladása során kellene kiderülnie.
– 2. értelmezésként feljön, amit már itt a hozzászólásokban is pedzegettek: a fiatal nemzedék küzdelme (kildrenek) az élet “mókuskerekében”, az “érzéketlen” felnőttek közt.
– 3. értelmezés, pont a fordítottja az előzőnek, vagyis nem a fiatal nemzedék, hanem az idősebb szemszögéből tekinteve: vagyis korunk sodródó, értelmetlen, jövőtlen “lövöldöző játékos” fiatalságának ábrázolása, akik még szembeszálnak szüleikkel is (-megölöm apámat pl.-), ez ugye a japán társadalomban (is) slágertéma általában, ahol ezt “túlaggódják”, lásd pl. másik fórumtopic/korláttörvény- öngyilkosságra buzdítás stb.
– 4. értelmezés: reinkarnációs téma, istenhez(tanár) való megtérés által…

Nekem ennyi ugrott be, de lehet másnak más…

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2010.12.21

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s