Urusei Yatsura Movie 2: Beautiful Dreamer

Méltó a hírnevéhez, kihagyhatatlan darab…

…még ma is, közel harminc évvel a keletkezése után.

Élvezetes mozgófilm Oshii Mamoru Beautiful Dreamer-e, az Urusei Yatsura animesorozat 1984-es második egészestése. Öröm nézni. A rekeszizmok nevetésre ingerlésén túl néhol a szívet dolgoztatja meg a szuper thrilleres eszköztárral, máshol pedig az agytekervényeket veszi komolyan igénybe. A grafika a hátterek tekintetében sokszor gyönyörű, alkalmanként egyszerűbb, jópárszor pedig agyzsibbasztóan szürreális-kreatív. A karakterrajzok jól sikerültek – én az alapsorozat harmadik évadába belekóstolást követően (44.rész) néztem meg. Ahhoz képest itt finomabban kidolgozottak. A szereplők arcain az alapsorozathoz hasonlóan gyakran jelenítenek meg komikus, eltúlzottan abszurd grimaszokat. A “kamerakezelés” minden idők legjobb animéihez mérhető. A mozgásanimáció nem rossz, lehetne azért jobb, folyamatosabb. Viszont gyakran sok szereplőt mozgatnak egyszerre a képeken, ebben a tekintetben, mozgalmasságában is kiemelkedik az animék közül – ideértve napjaink animéit is. Őszintén szólva nagyon elkélne hozzá, hogy ne kelljen feliratot olvasni hanem értse az ember a hallottakat, mert annyi néznivaló van, hogy a feliratra kár pazarolni a szemeket.

Már az első képsorokból, snittekből, hangokból, zenékből sejthető, hogy egy nagyon jó animével lesz dolgunk és szerencsére nem is kell ebben csalódnunk. Apróbb hibái ellenére csak ajánlani tudnám – de van vele két apróbb bibi:


– Egyrészt nem önálló filmről van szó, hanem egy sorozathoz kapcsolódóról. Tehát itt a szereplőkről eleve feltételezik, hogy ismerjük őket, nem mutatják be őket és kapcsolataikat. Ez mondjuk nem olyan nagy gond, mert nem karakterközpontú a történet. A hangulat, a filozofálgatás és az agyament poénok/látvány simán elviszik a hátukon. És olvastam olyan véleményt is, hogy valakinek ez volt az első találkozása az Urusei Yatsurával és úgy is le volt nyűgözve. És maximálisan el is hiszem, hogy így volt. Pl. az én elsőm is hasonló volt az UY-univerzumból: a 2008-as speciál (The Obstacle Course Swim Meet), amiből szintén nem sokat tudtam meg a szereplőkről, de magába szippantott, elvarázsolt. Itt pedig azért annál “jobb” a helyzet, van egy szépen felépített sztorink is. Ugyanakkor én legalább a sorozat első részét javasolnám elé nézni!!! Persze még jobb mondjuk az első évad huszonvalahány részét, ahol már majd minden szereplőt megismerünk, vagy a másodikat is, ahol már jobb grafikájú, komolyan agyhalott és elmebeteg részek is vannak – vagyis igazi UY-hangulat.:) De egyáltalán nem tűnik “szentségtörésnek” az eredeti megjelenési sorrend (vagyis a sorozat 100. része) előtt megnézni.
– A második bibi pedig, hogy mindenkinek biztos nem fog betalálni, nem mindenki ízlésének felel meg: tényleg picit komolyabb-elvontabb darab, ráadásul erős tempóváltások vannak benne, az elmélázó bambulástól és az őrült száguldásig terjedően. Kell hozzá az a bizonyos elcsépelt “érettség”, urambcsá’ használható agy, gondolkodásra való hajlandóság. Ugyanis bár laza csuklómozdulattal és érintőlegesen odavágva, de nagyon komoly és nagy életigazságokat feszeget a cucc – történelmi távlatra, egész emberiségre is kiterjesztve. Ataru férfiúi életfilozófiája is szuperül átjött, amit ugye már a sorozat első openingjében is megénekeltek (magvetés, virágporzás stb…) és egyszerűsége ellenére nagyobb igazságokat nehéz kimondani a férfiszerelem mibenlétéről, illetve kicsit tágabban a férfi és a nő “üzemeléséről”, kapcsolatukról.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.10.08

 

 

One thought on “Urusei Yatsura Movie 2: Beautiful Dreamer

  1. Ilyenkor mindig megsajdul kicsit a szívem! Most is hogy másoltam ki AnimeAddicts-ről a véleményem látom, hogy továbbra is 10 alatti nézőszámmal bír ez a fantasztikusan jó film. Holott mondjuk egy Gintama mozi jelenleg 200 feletti nézővel bír, egy DBZ 700+, Fary Tail 900+, Naruto mozi 2000+, nem is beszélve a Bleach 3000-es számáról…

    Az első gondolatom ilyenkor kb. az lenne, hogy a fenti számadatokat kitermelő, szar szezonos felhozatal felett kesergő magyar animés “közösségnek” – ha van egyáltalán ilyesmi – azt üzenném:http://www.youtube.com/watch?v=ONyL4ol28Fg … Persze nem üzenek ilyet, mert nem tartom illendőnek.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s