Az Úr Nyolcadik Kerülete és A HEGY

Real eyes realise real lies

Két készülő, a tervek szerint a közeljövőben kiadásra kerülő magyar képregénnyel futottam össze, amelyekre érdemes lesz odafigyelni. Mindkettőt alkotópáros készíti, amelynek egyik tagja erős irodalmiságot visz a szövegekbe. A várható társadalomkritikai vonatkozásuk is érdekessé teszi őket.

Varga Bálint Bánk – Pintér Márk: A HEGY

hegy

A 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon hirdették ki, hogy ez lett az ArtComix pályázat nyertese – 37 pályázó közül (megjegyzem a döntősök közül a Sarló és Aratást is szívesen láttam volna). Így a tervek szerint egy év múlva, a következő Képregényfesztiválra meg is jelenhet nyomtatásban egy képregénykötet tőlük a Libri gondozásában. Addig is érdemes 07elolvasni az évek óta szabadon letölthető, huszonöt oldalas prológust. A világkép érdekesnek mutatkozik, a három szálon vezetett sztori mindhárom eleme érdekfeszítőnek tűnik. A szöveg néha nagyon jó, profi, erős irodalmi érzetű – de kicsit túl sok, máskor kevesebb, de egyben nyeglébb is, kissé amatőr hatású. A látvány összhatása a színezéssel, panelelrendezésekkel nagyon mutatós, csak sajnos kicsit talán túl erős a rajzoló által bevallott Mike Mignola (Hellboy) hatás. A karakterrajzokat szokni kell, néha nekem ezzel együtt is nagyon nem jönnek be, máskor szuperül működnek. Mindenesetre az előző negatívabb megjegyzéseim ellenére nagyon várós, az összélményben az említett kifogásaim háttérbe szorulnak, nagyon kíváncsi vagyok rá!

Pál Dániel Levente – Lakatos István: Az Úr Nyolcadik Kerülete

nyócadik

Ez a projekt a Facebookon formálódik, az alkotók tervei szerint fél év múlva, 2014 végére várható, hogy nyomtatott formában is megjelenik. A szövegekből bőven van ízelítő, hogy mi lesz várható: a Nyócker abszurd magyar valósága – de hogy pontosan hogy is fog ez nyomtatásban megjelenni, azt nem tudjuk. A költő szövegíró elmondása szerint kísérletező, több műfajjal kacérkodó, műfaji határok között átjáró anyag érkezik. Ehhez az a Lakatos István rajzol, akinek nyócadik2a gyönyörű, művészi Lencsilányt is köszönhetjük. Az eredmény tehát előre láthatóan szigorúan véve nem képregény lesz, de olyan házassága szövegnek és képnek, ami engem abszolút érdekel, felizgat. Most látom csak, hogy Lakatos István Dobozváros című meseregényét is el kellene majd egyszer olvasnom – bár a maga háromszáz oldalával ez sem egy rövid darab.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s