Zetsuai 1989 (Desperate Love)

Na, erről jó sokat lehetne írni – meg is tették már néhányan erre-arra. Én csak szokásom szerint összedobálom pár gondolatomat vele kapcsolatban. Mindenesetre valóban úgy tűnik, hogy az 1992-es Zetsuai 1989 anime OVA yaoi/shounen-ai kapcsán megkerülhetetlen darab.

Tetszett, szerintem jó (viszont a folytatás a Bronze már nem ennyire és a Cathexis klipgyüjtemény sem). Szexjelenet, konkrét aktus nincs benne, így azért inkább a shonen ai felé hajlik. Itt még feltűnnek nők is, sőt a férfi szereplőnek van velük testi-lelki kapcsolata is (bár ezt már lehet, hogy a Bronze-al keverem), ami azért a műfaj mai állásához képest nagy szó!!!:) A mangaka láthatóan sokat merített a Captain Tsubasa doujinshijeiből ehhez a sztorihoz is. Mellesleg a manga képi világa nekem belelapozva sokkolóan amatőr és ronda volt. Itt az első anime adaptációban is picit csúnyácska a látványvilág és nagyon egyszerű, sok az állókép, kevés a mozgásanimáció. Ugyanakkor van sok szép és érdekes megoldása is. A színekkel nagyon jól játszanak, kísérleteznek, szuperül fokozzák vele a hangulatot, jók a kameraállások és – váltások is. Aztán pl. a skiccszerű, párvonalas rajzok is frankók. Az egész cucc nagyon melodramatikus, néhány alkalommal nálam inkább azt érte el, hogy kuncogjak a túlzásain… De többségében szerintem jól működik, megtalálták azt a pontot, ahol még ízlésesek tudtak maradni és érzelmesek az érzelgősség keretein belül is vagy helyette. Ebben viszont látom sokan nem értenek velem egyet netszerte, túl csöpögősnek és klisésnek tartják. Na és persze kritizálják a karakterdizájnt is, ami meg hülyeség, mert műfaji jellegzetesség. A hosszúkás háromszögarcok és nyakak, meg nyúlánk vékony kezek, lábak, ujjak, széles, de csontos vállak nem róhatóak szerintem fel a negatívumok között. Az mondjuk, hogy váll fölött rendszeresen természetellenesen-túlságosan hátranéznek, az engem mindig zavart, de kibírom. Frankóak a retrózenék alatta, a magyar felirat nagyon jól hozzásegít több sorával a gyönyörű szerelmi témák átadásához.

Egyszóval a shounen-ai (vagy a shounen-ai rajongók működése) iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan. Nálam az alkalmankénti képi extravagancia miatt jobban is feküdt, plusz az összeszedettsége miatt jobban tetszett pl. az Ai no Kusabinál is. Az azért megemlítendő, hogy a rövid OVA-nak teljesen nyitott vége van, lezárás nélkül. Ez egyeseket ismét zavarhat – bár akkor folytathatnak a Bronze-al…

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.07.30

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s