Gintama

Nekem már a Gintama első része is rendben volt: felső-középkategóriásnak mondanám. Aztán viszont átmegy alsó-középbe, meg még alább. A 10.rész felé már nagyon untam, dobásközeli volt. 10-20 között aztán nézhető. Eddig úgy 10-ből 4 és 6 között ingadozik. 20-tól pedig egész jó, szórakoztató (sokszor 7 körüli). A 40-es részekhez közeledve (mikulás/mangavásárlás – hószobor/tüzijáték és így tovább…) érett meg arra szerintem először, hogy csont nélkül megugorja a nagyon jó szintet, vagyis 10-ből 8-t, sőt 9 fölé másszon. Ezzel együtt végre kicsit kitört az átlag-shounenek közül, mondanivalóban és poénokban is, meg úgy egyáltalán: itt összeállt minden, aminek kellett. Itt jegyezném meg, hogy természetesen jó shounenhez méltó módon a felnőtt férfiakat és a nőnemet is meg-megszólítja. Aztán persze menetrendszerűen ismét jönnek a gyengébb részek, beindul a minőségi hullámvasút, amely az 50-es részek környékére barlangvasútra vált és újfent erősen dobásra ingerelt és csak a 60. után lettek újra kiemelkedő részei (pl. az egésznapos tévériport vagy említhetném a képregény felolvasást, mint hatalmas ötletet).

Az OP-ED-ek jók, lendületesek, bevonóak – legalábbis neverending shounen színvonalon. Grafika-zene teszi a dolgát, összességében nem kiemelkedő, de ha a hasonló hosszúságú cuccokhoz viszonyítjuk, akkor tisztességes, mondhatni erős (viszont itt-ott kifejezetten gyenge, pl. séták mozgásanimációja). A sorozat 3 nagyobb összetevőből összerakott: 1. a nagy többséget képező poénokból/paródiákból, 2. az epizódikusság mellett elvétve felbukkanó “főtörténetszálból” és 3. az alkalmankénti filozofikus/bölcselkedős/erkölcsi tartalomból. Én ennek a sorrendnek megfelelően, növekvően egyre sikerültebbnek, jobbnak éreztem. A harcot már nem is említem, mert olyan ritka benne – legalábbis ami értékelhető. Kedvelhető, hogy az olcsó ecchi-t mellőzték teljesen és nem is unalomig csépelt hárem vagy iskolai élet.

Eleinte jobb volt, mint amire számítottam, persze ettől még messze túlértékelt és az igazán nagy, örökzöld idiótaságokhoz nem ér fel (mint mondjuk a Monty Python vagy Mr.Bean, de még lehetne sorolni). Összességében nem tudok egyetérteni a pontozásával (MAL-on pl. jelenleg a 6 legtöbbre értékelt anime közt bent van a 3 Gintama sorozat sok-sok ezer szavazattal), mely szerint a valaha volt legjobb animék közt van a helye. Ugyanakkor elismerem a kvalitásait: majdnem megcselekszi a csodát! Ugyanis nyakig merül a középszerűség mocsarába, mégis a saját hajánál fogva ki-kirángatja magát onnan annyira, hogy sosem süllyed el teljesen. Legalábbis talán nem, mert bizonyosságot nem tudok – dobtam a harmadánál, roriconfan értékelésével egyetértve (nálam 6 alá). Tény, hogy nagyon katyvasz, ezért szinte mindenkit meg tud szólítani itt-ott, viszont a hátránya is ez az összevisszaság – hacsak nem vagy: szappanopera-függő és japanofil.

Bejegyzés eredeti helye és ideje: AnimeAddicts, 2013.04.02

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s