Animeszezonok – vadászati tilalommal?

shortpeaceOP

Sem különálló nagyobb lélegzetűt, sem távirati stílusút nem volt kedvem írni a közelmúltban általam elfogyasztott napkeleti rajzfilmekről, ezért arra gondoltam, hogy dobok össze én is egy felsorolásszerű szezonost – csak nem a szezon elején, hanem a tavaszi zárása utánit. Aztán rájöttem, hogy ez sem izgat fel. Minek? Ha blogom címét (Digitalizált Élményvadász) hozom analógiának, akkor a szezonos animesorozatok nagyon nagy része vadászati tilalom alá esne. Annyira alulfejlettek, kilövésre méltatlanok. Vagy horgász-hasonlattal élve: ha véletlen horogra akadnának vissza kellene őket dobni a vízbe. Ami pedig nem ez a kategória, az sem olyan amit trófeaként felrakna az ember a lakása központi helyére díszül. De ritka az olyan zsákmány is, ami legalább részben olyan élményt nyújt, amelyről lehet anekdotázni, legalább részben emlékezetes vagy kiemelkedő.

Persze ez nem újdonság, sokan keseregtek már felette – ezért mondtam én már korábban is, hogy érdemes máshonnan is meríteni, nem csak az aktuális szezonok mindenki által ismert darabjaiból. Önmagában persze az is szórakoztathatna és jelenthetne élményt, hogy jól lefikázom a felhozatalt – de ez sem indít be jelenleg. Úgy látszik mostanában majd minden írásom arról szól, hogy miért nem írok…

getterroboArmageddon

Szóval a tavaszi szezont nemrég terveztem zárni a szumós Matsutaróval, de csak most tűnt fel, hogy fut még tovább, így egyelőre a JoJoval meg a 2014-es Anime Mirai-okkal együtt ez is későbbre halasztódik. A Mushishi 2 kevés volt. A No Game No Life-t dobtam – nem csak azért, mert a megszokott keleti pedofil-fertő, hanem mert gyenge is minden téren, ha értem is hogy melyik részét tartják sokan szórakoztatónak (amiben részben igazuk is van persze). A Ping Pongra kicsit haragszom, mert jobb lehetett volna, mint az alapmű manga és jobb, mint az élőszereplős adaptáció. Sajnos a látványvilággal ezt eltolták, ha szép fricska is a mainstream csilli-villi semmitmondóknak ez trutymó látvánnyal elregélt jó sztori, jó megoldásokkal. Persze két ilyen zseniális alkotó még így is jót kalapált össze, de így a manga még egy kicsivel talán még jobb maradt. A Sidonia lovagjai szórakoztató darab volt, biztos folytatom is majd, de katarzist sehol sem hozott és a jó megoldásait a gagyi tinifilmes hülyeségekkel rendszeresen porig alázták.

A tavaszi előtt a téli felhozatal sem volt nálam sikeresebb, a nyáriból meg szinte nem is érdekel semmi. Na ezért kár lenne szezonos írásokat csinálni – talán éves szinten összejön majd egy-két említésre méltó. Mostanában a régebbi cuccok közül sem nyűgözött le semmi különösebben, de azok között legalább voltak olyan részösszetevők, amik a gyenge vagy átlagos megoldásaikon átsütöttek.

Az elmúlt heteim animeélményeiből az Otomo Katsuhiro nevével fémjelzett Short Peace antológia volt az egyedüli, ami az élményvadászat kifejezéssel vitán felül, méltán emlegethető egy lapon. Na ez viszont abszolút nem a mindenkinek ajánlható néznivaló.

Reklámok

9 thoughts on “Animeszezonok – vadászati tilalommal?

 1. A Sidonia lovagjaira kíváncsi vagyok én is, már néhány hete felvettem a megnézendők listájára, aztán valamikor sorra kerül, de ezek szerint akkor nem kell elkapkodnom.

  Kedvelés

 2. Előző szezonból én nem sokat néztem, amit igen, az meg túl felejthető volt ahhoz, hogy fel tudjak róluk idézni bármit. A NGNL nekem viszonylag bejött, sőt ha a szánalmasan felesleges ecchi jeleneteket kidobják a picsába, szerintem kimondottan jó lenne, legfőképp a főszereplő srác miatt. Untam már, hogy az animékben a hímek többnyire full töketlenek, és sírva elfutnak, ha meglátnak egy mellet, itt viszont a főszereplő legalább felvállalja, hogy egy 18 éves szűznek kizárólag dugásra lenne szüksége – ez szimpi volt.
  Még soha nem hallottam senkit, akinek bejött volna a Ping Pong grafikája… Legalább egyedi vagyok 😀 Amint sikerült hozzászoknom, már el sem tudtam volna képzelni másképp. Zseniális anime, imádtam minden percét.

  Most a nyári szezonban megpróbáltam átváltani a másik oldalra, és a kevéske szezonos helyett rögtön belevágtam több, mint tízbe, de meg is szívtam rendesen. Talán csak az Aldnoah és a Zankyou no Terror az, ami élvezhető, de ezek sem fognak többet érni egy sovány hetesnél.

  Kedvelés

  • A Ping Pong manga grafikája is sokszor csúnya – ilyen a mangaka stílusa, de ezzel együtt vannak kifejezetten progresszív, markánsan művészi megoldásai is. Na az anime inkább a csúnyát, a gyengét tudta átmenteni és nem a művészit. Ez a a baj vele. Az anime rendezője IS zseni, egyébként jobbra összehozta az animét, mint az alapanyag volt… Amúgy pont én vagyok az, aki habzsolja az ilyen “másmilyen” grafikai megoldásokat. Csak ennél – amit a Ping Pong animesorozatban kapunk órákon keresztül – a független készítésű rövidfilmek, az animátortanulók ujjgyakorlatai is kreatívabbak, izgalmasabbak – többségében. Itt is kapunk ugyan egy-két nagyon jó megoldást, de sokszor csak gyenge, uncsi látványt. Cserébe persze a szinkron, a zene, a rendezés szinte kifogástalan.

   A nyáriból 2-3 azért nálam is tervben van, de szokás szerint a szezonosok mellé nézett régebbi darabokban még mindig jobban megtalálom a számításomat…

   Kedvelés

 3. Úgy látszik a No game No Life-ból nem a lényeg kapta el a figyelmedett először hanem a pedofil viccek. 😀
  A fordulatok voltak jó benne, és az a rendszer amit felállítottak: egy rész a megdöbbentésre a következő rész pedig a magyarázat. Egy ideig jó recept ez, de így nagyon shounen, és gondolom ez nem tetszett neked benne. 🙂 Vagy tévedek?

  Kedvelés

  • De, a lényeg kapta el a figyelmemet: az hogy gyenge cucc minden téren. A kezdése különösen, az első két része siralmas-közeli. A pedofília meg itt nem vicc volt – de ez tényleg csak részletkérdés. 6 részt megnéztem belőle – ez már elég volt arra, hogy értsem mások miért szeretik – valóban jönnek “fordulatok”, igen néha valóban jó, de csak ritkán, ami nagyon kevés az üdvösséghez. A shounent tudom én szeretni, nem az a baj!

   Kedvelés

 4. Tyű, én hármat letudtam ezekből, úgyhogy gondoltam, hogy kifejtem róluk a véleményemet én is:

  No Game No Life

  Bevallom, az utolsó két részbe csak belepörgettem, mert 10 rész után már nem akartam dobni. Annyira giccses, hogy már szó szerint bántó volt, tényleg fájt a szemem ettől a túlexponált, színes-fényes képi világtól. Ráadásul, ha láttam volna, amit nézek, akkor se ájultam volna el, mert ez megint csak egy mainstream karakterdizájn volt. Szóval hiába van rendben, ha nem sajátos, úgy nem tudom magasan értékelni.

  A történet túl buta, hiába vannak benne csavarok, sosem lepődtem meg, csak sztoikusan elfogadtam. Ha elvesszük a fanservice elemeket belőle, akkor meg körülbelül 5-10 perces részeket kapunk. Akinek ez bejön, azt az embert én nem értem. Inkább olvasna fantasy könyveket, valamint nézne pornót a neten, mindegyik sokkal-sokkal jobban kifejti a célját, mint a No Game No Life.

  Haragszom egyébként, mert alapjában véve imádom a shounent, szerintem egy animének, animációfilmnek igenis a mitikus, mesés témák a legjobbak. De ebben – többek között – az egészet elúsztatja az említett zománcos látvány.

  10/5.5

  Ping Pong

  Na, ez már igen! Nekem nagyon bejött a garfika. Imádom az ilyen lebutított, erősen kézzel rajzolt hatású képi világot (pedig senki ne gondolja, hogy ez spórolós, ebben is van annyi munka ám, mint az előző animében!). Ráadásul ide kellett ez a stílus, mert amúgy sose néztem volna végig, hogyan ping pongoznak a középiskolások.

  Ja, mert tényleg nevetséges, kit érdekel ez a sport? Még játszani is untam a strandon. Értem én persze, hogy ahogyan a modern korban minden, felgyorsult és professzionálisabb lett a ping pong, de attól még gagyi. A kis tornagatyás, fehér pólós sportolók miatt is. Nekem legalábbis. Elnézést. Szóval nagyon tetszett, hogy ezt a magasan űzött ping pongot közben meg visszahúzta a látvány valami retro feelingbe.

  A történetet pedig végigizgultam. Szeretem a sportról szóló filmeket, különösen a meccsekre való felkészülés, edzés mindig a kedvenc részem. Itt ezek jól meg voltak oldva, mert közben tudtam szorítani szinte mindegyik karakternek, mivel nekem átjöttek az egyéni gondjaik, sorsuk. Illetve zseniálisnak tartottam az öregeket a történetben. Sőt, tulajdonképpen minden karakter pluszt adott az egészhez.

  Lassan meg leszek vádolva, hogy Yuasa gatyájában matatok, de ez megint királyság volt!

  10/7.5

  Sidonia no Kishi

  Á, kedvem sincs írni róla. Teljesen egyetértek balaaz véleményével, és én is várom a folytatást, mert ez így még semmi se volt. Úgyhogy csak a pontozás: 10/5.

  Kedvelés

  • Rá akartam nézni a MAL-os listámra mert nemrég mintha lett volna valami, amit az utolsó előtti résznél dobtam volna, de látom, hogy a MAL-os hacker megint nagyon aktív, ügyesen összekuszált mindent – ugyanezt az összevisszaságot kívánom, hogy a beleivel is kivitelezze valaki… Na mindegy.

   Igen az NGNL-nál tényleg vicces volt a szemfényvesztő színkavalkád, az hogy a gyenge képi világot, képi eszköztárat ezzel próbálták leplezni. Olcsó húzás volt, mégis sokan bedőltek neki. A fantasy-hentai egyébként az egyik legelterjedtebb hentai típus.xD A fantasy-ecchi és fantasy-hárem is nagyon népszerű, nyilván a NGNL készítői is számoltak ezzel… anyagilag is

   De! De! DE! Én akkor is azt gondolom és mondom is, hogy a Ping Pong igen is spórolós képi világú! És nem művészetileg szándékoltan, nem minimalista tervezetten, hanem csak a megszokott anyagi okokból. Jó lenne, ha tudnék konkrét példákat hozni, de ahhoz újra kéne nézni. Mindenesetre az OP-ra pl. így is emlékszem! Az egy jó pálda, ha nem is fontos összetevője egy animének, de azért jelzi, hogy miről beszélek. Az első részeiben nincs is OP, vagyis csak a sorozat képeiből vágják össze. Aztán néhány résszel később elkészülnek késve a tényleges openinggel, aminek egy része – főként az eleje – valóban zseniális, dinamikus, pimasz, lüktetés! Más részei meg kissé elkapkodottak, felületesek. Sajnos. Vagy a kép a képben technikáért is haragudtam, mert néha jó volt, de sokszor inkább spórolósan túlhasználták öncélúan, hogy eltereljék vele a figyelmet, hogy igazából nem animálnak, meg grafika se nagyon van… Kicsit több idő, kicsit több munka elfért volna ebbe a sorozatba is. És nyilván van benne annyi munka, mint a NGNL-ban: de abban is kevesebb volt mint illett volna. Persze a kettő nem is nagyon hasonlítható össze, mert a Ping Pong egy kreatív, érett, értelmes, jó sorozat – a másik meg nem az.

   Hűűű, az asztaliteniszezők lehet hogy most megharagudnának rád nagyon! 🙂 Amúgy, igaz – a legtöbben valahogy így tekintünk rájuk, csak én tapintatos szánalomból ezt így nem mondtam volna ki őszintén. De igen, igazad van, az agyam gagyi dolgoknak fenntartott rekeszében a ping pongozók is szerepelnek. Ha én szerettem is forgózni vagy jót szórakoztam Forrest Gumpon, aki gyagyaként is menő tudott lenni asztaliteniszezőként stb. Az öregek meg mindig a lehetőségek tárházát hordozzák magukban – amit nagyon sok animében nem használnak ki.

   Kedvelés

   • Fú, tényleg lehettem volna tapintatosabb! 😀 De közben meg lelkesedtem ám ezért a ping pong dologért. Persze, milyen vicces, viszont összehozták, hogy felnézzek ezekre a srácokra, akik ezt komolyan űzik. Úgy értem ők most tényleg menők voltak, hogy ping pongoznak. Na jó, hagyjuk, ebből már sehogy sem jövök ki jól… 😀

    Persze, valóban nem egy nagy költségvetésű cucc, ezt én se gondolom. Csak a No Game No Life animéből indultam ki, mert az ugye most eléggé felkapott. Pedig ez a látszólag minimál sorozat is ott van szorosan a ráfordított munkát tekintve. Viszont tényleg nem egy kategória, szerintem sem szabad tovább hasonlítani őket. 🙂

    Muhaha! Az évek meg a rutin, mi? 😀 Tehát a fantasy-hentai a kelendő. Ezt még megértem egyébként. De az ecchi viszont egy szimplán buta elem. Hentainak kevés, amúgy meg sok és inkább idegesítővé válik.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s